Головна Регіони На Тернопільщині з’явилися дороги: звідки і куди радимо їхати

На Тернопільщині з’явилися дороги: звідки і куди радимо їхати

Ще п’ять років тому в Тернопільській області не могли відремонтувати жодного кілометра державних доріг. Сьогодні в регіоні оновлюють 162,1 км. Найбільший об’єкт – автодорога М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече. Дорога перетинає територію області з півночі на південь. У межах “Великого будівництва” протягом 2020 року заплановано ремонт 145 кілометрів дороги. Зокрема, відрізків, які ведуть до туристичних локацій, у межах 10 хв від траси.

План А: замки, пиво і ботсад

Якщо їхати дорогою М-19 із Рівненської області, то можна побачити, як тернопільські дорожники завершили ремонт 2 відрізків: обхід міста Кременець і Горинка – Вишнівець. Ці ділянки з’єднали оновлені в попередні роки шматки і забезпечили комфортний проїзд трасою від північного кордону області до обласного центру – Тернопіль.

На М-19 завершили ремонт 2 відрізків

Дорогою можна відвідати Білокриницький і Вишневецький палаци і Збаразький замок. У Кременці рекомендуємо піднятися на гору Бона, звідки відкривається фантастичний вид на древнє місто. Також не обділите увагою Єзуїтський монастир XVIII століття, палац Дзембовськіх і ботанічний сад.

На Тернопільщині з'явилися дороги: звідки і куди радимо їхати

Вишнівецький палац

Наступний відрізок М-19, відремонтований 2020 року, починається в Тернополі і тягнеться 28 км до Теребовлі. Тут ще тривають роботи – але комфортний проїзд уже забезпечено.

Близько 2 кілометрів у самому місті Теребовля в поганому стані. Там дорога з бруківки сильно деформувалася. Її перестелили в 2021 році на бетонну основу.

Уздовж дороги є кілька гарних ресторанів. Радимо звернути увагу на місцеві пивоварні, якщо ви не за кермом – поласуйте пивом і українським віскі. Якщо ви водій – спробуйте квас і сир.

Продовжуючи рухатися на південь трасою М-19, виділіть час на відвідування віадука в Плебанівці – залізничного моста кінця XIX в, одного з 6 збережених віадуків Західної України австро-угорського періоду.

Віадук у Плебанівці

М-19 проходить і через Чортків – один із найбільших міст Тернопільщини, де розташований Чортківський замок і Домініканський костел св. Станіслава. Неподалік – Ягельницький замок. А на самому півдні області розташоване місто-півострів Заліщики, панораму якого радимо побачити на власні очі. Тим більше, що незабаром туди теж дістанеться дорожня техніка.

М-19 проходить і через Чортків – один з найбільших міст Тернопільщини

План Б: обхідні шляхи

Наступного року в області будуватиметься обхід Теребовлі і Північно-Східний обхід міста Тернопіль. На фото – глава Укравтодору Олександр Кубрак представляє амбітні плани Великого будівництва в області Президенту Зеленському. Разом з уже готовим об’їздом Кременця на М-19 ці дороги допоможуть швидше перетнути всю область з півночі на південь, а вже наступного року Президент пообіцяв розширити “Велике будівництво” і в Чернівецькій області. Якщо все станеться як обіцяно – наступного року всю М-19, якій навіть Кузьма присвятив пісню “Руїна” – буде відремонтовано.

Президент пообещал расширить "Велике будівництво" и в Черновицкой области