Головна Регіони На Тернопільщині зростає показник летальності від коронавірусу, запевняє головний санітарний лікар

На Тернопільщині зростає показник летальності від коронавірусу, запевняє головний санітарний лікар

За минулу добу через ускладнення від коронавірусу померли 7 людей. Про це повідомила головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук під час засідання комісії ТЕБ та НС при облдержадміністрації, яке відбулося 13 жовтня.

«Найбільше померлих з коронавірусом мали супутні захворювання такі як цукровий діабет, серцево-судинні захворювання чи онкологію. Тому ми просимо сімейних лікарів контролювати своїх пацієнтів, які мають такі захворювання», – зазначила головна санітарна лікарка Оксана Чайчук.

В області в готовності перебувають 36 закладів охорони здоров’я на 1696 ліжок, передбачених для лікування COVID-19. Станом на 13 жовтня, 863 особи перебувають на стаціонарному лікуванні у закладах охорони здоров’я. 10 осіб – у важкому стані, на апаратах ШВЛ, 132 на кисневих концентраторах, 114 – на кисневій масці. На амбулаторному лікуванні – понад 4 тисячі осіб. Через збільшення кількості хворих в країні Кабмін та МОЗ розробили алгоритми щодо відкриття додаткових ліжкомісць для надання допомоги хворим на COVID-19. У разі потреби такі госпіталі будуть розгортати на базі спортивних комплексів чи торгових центрів з великими приміщеннями.

«Ми розглядаємо можливість залучати до надання допомоги пацієнтам з COVID-19 студентів останніх курсів медуніверситетів. Раніше до медрезерву включали лише інтернів. Зараз уряд працює над врегулюванням цього питання у правовій площині. Сподіваємося, ця допомога нам не знадобиться, але ми повинні бути готовими до різних варіантів розвитку подій, – зазначив голова облдержадміністрації Володимир Труш.

Під час засідання ТЕБ та НС також розглянули питання щодо особливостей роботи закладів освіти в період адаптивного карантину. Зокрема, у закладах загальносередньої освіти рекомендовано розпочати осінні канікули з 15 по 30 жовтня. Натомість закладам професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої та вищої освіти рекомендовано з 15 жовтня по 15 листопада перейти на дистанційну форму навчання. Також МОН просить, щоб всі учасники освітнього процесу були виселені з гуртожитків, з відшкодуванням фінансування за проживання.