Головна Регіони Земельна комісія міської ради знову зайнялася “дерибаном землі”

Земельна комісія міської ради знову зайнялася “дерибаном землі”

Члени земельної комісії на чолі з Андрієм Шкулою пробують відати земельну ділянку площею 1000 м кв. під фундамент 40 м кв. на вулиці 15 квітня в Тернополі приватній структурі. Передача ділянки передбачається безоплатною, але, напевно, лише для міського бюджету…

Спробуємо піти шляхом, запропонованим у найпопулярнішому новорічному фільмі – тобто логічним.

Мова піде про шматок тернопільської землі якраз за зупинкою громадського транспорту біля магазину «Сільпо». На магічному трикутнику без забудови, але з кількома деревами і кущами, наразі, є тільки старий закинутий фундамент. Цю несправедливість і пробують вирішити наші герої-земельники.1479882357-rizne-jpg

Для повноти картинки нагадаємо історію з сусідньою ділянку площею 0,09 га, яку було продано на аукціоні приватному підприємству 11 липня 2014 року для будівництва готелю. Варто зазначити, що виручена на аукціоні сума була доволі пристойною і поповнила бюджет міста.

Будівництво на ділянці навіть ще не починали, але в 2016 році власник ділянки звернувся до міської ради за дозволом на укладання договору земельного сервітуту для обслуговування своєї ділянки.

І ось на цьому етапі починається інтрига. Приблизно в один і той самий час відбуваються голосування сесії міської ради 21 жовтня 2016, під час якого лише депутат Андрій Шкула голосує «проти» надання дозволу, і з’являються викривальні матеріали Андрія Шкули стосовно знищення зелених зон і захисту мешканців прилеглих будинків на вулиці 15 Квітня. Тобто гроші для міського бюджету депутата Шкулу не цікавлять, хоча мова йде лише про земельний сервітут і ніхто не збирався красти землю в тернополян.

1479882357-rizne-1 1479882357-rizne-2

Така поведінка депутата міської ради, колишнього викривальника земельних афер в Тернополі, була б цілком закономірна, якби не одне але… Як шило з мішка, вилізла справжня мотивація поведінки Андрія Шкули і його теперішніх побратимів.

Річ у тім, що цим самим шилом стала сусідня з купленою на аукціоні ділянка. Цю ділянку якраз і пробують віддати без торгів і для задоволення власних довгострокових інтересів.

1479882356-rizne-jpg

В кадастрі зазначено, що ця ділянка з невизначеним типом власності, але насправді – в міській раді вже цю несправедливість виправили. Причому виправляти почали ще у квітні і в рекордні строки. А тут власник сусідньої ділянки пробує зламати схему своїм дозволом на сервітут…
А схему організували наші ділки доволі просту. Правда довелось скористатись поважним статусом депутата міської ради за підтримки кількох потрібних чиновників.

5 квітня 2016 року створюється ТОВ  «Руна-Інкам». Засновниками є мешканці Тернополя. Символічно, що обидва засновники проживають на вулицях 15 Квітня і Петлюри.
6 квітня 2016 року, на другий день після створення товариства, йому передають у власність закинутий фундамент на ділянці, про яку іде мова. Причому передача відбувається без будь-яких дозволів.

1479883280-rizne-1 1479883280-rizne-2 1479883280-rizne-3

На засіданні постійної комісії з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі від 11 серпня 2016 року, на якій головує Андрій Шкула замість Андрія Артимовича (на той час саме Андрій Іванович Артимович був головою цієї комісії) виноситься питання №65 «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,1174 га за адресою вул. 15 Квітня, 2е ТОВ «Руна-Інкам». Секретарем призначений Роман Навроцький.

Також варто зазначити, що на засідання комісії з власної ініціативи прийшли секретар міської ради Віктор Шумада і депутати-побратими Андрія Шкули – Іван Сороколіт та Ігор Турський. Також виявили бажання долучитись до роботи депутати Іван Зінь і Петро Болєщук.

1479883923-rizne-1 1479883922-rizne-2 1479883922-rizne-3

І на цій же комісії, рішенням №55 з підтримкою в 6 голосів рішення підтримують і надають дозвіл!

1479884321-rizne-1

І відразу ж готується проект рішення на сесію міської ради, з яким пропонуємо ознайомитись більш уважно

1479884321-rizne-2

Ось тепер варто проаналізувати підхід до вирішення земельних питань з боку земельної комісії на чолі з Андрієм Шкулою. Зверніть увагу, що у схемі з ТОВ «Руна-Інкам» навіть натяку нема на якісь аукціони, а, відповідно, і про гроші для місцевого бюджету! Про яку вигоду для громади може йти мова, якщо пунктом №3 проекту рішення є: «надати ТОВ «Руна-Інкам» земельну ділянку площею 0,0938 га в оренду терміном на 10 років для будівництва і обслуговування незавершеної будівлі торгового складу з РЕКОНСТРУКЦІЄЮ під ТОРГОВО-ПОБУТОВІ приміщення за адресою вул. 15 Квітня з ПРАВОМ ПОДІЛУ ДАНОЇ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ ТА ПЕРЕДАЧЕЮ В СУБОРЕНДУ»!

Якщо говорити  не використовуючи термінології і сухих чиновницьких фраз, то ситуація є такою: напівзруйнований фундамент із значно більшою земельною ділянкою передають приватній структурі, яка має повне право або сама там побудувати торговий ряд, або роздати шматки земельної ділянки в оренду іншим ділкам. В будь-якому випадку — всі зацікавлені сторони матимуть стабільний дохід від нового торговиська, яке при схвальному голосуванні на сесії, постане вздовж дороги перед «старим» Сільпо. Про якийсь план міста і червону лінію навіть мови нема.

Нагадаємо, що не так давно тернопільську спільноту вже зацікавила робота «земельників» з числа депутатів міської ради, коли на комісії всі дружно утримуються в голосуванні за питання, а через 7-8 днів на сесії точно так само дружно всі голосують «За» це саме питання. Цілком закономірно, що це викликало певні підозри, оскільки таких голосувань назбиралось з десяток.

В ЗМІ і соціальних мережах ця підозра поширювалась доволі швидко, а члени комісії настільки швидко реагувати не змогли. Максимум, на що спромоглися за підтримки «побратимів», то це вчергове гучномовно заявити про «псевдожурналістів» і продажні ЗМІ. Голова земельної комісії Андрій Шкула навіть порахував скільки заробили «продажні» за те, щоб його «обпаплюжити». І на цьому поставили жирну крапку. Більше інформації і якогось логічного пояснення від депутатів нема досі.

Можливо члени комісії ще спроможуться на якесь правдоподібне пояснення своєї вибіркової і дивної одностайності.

До речі, нещодавно депутати Тернопільської міської ради таки підписали «Кодекс честі» у розгляді земельних питань, який запропонував депутат Петро Ландяк.
… фракція депутата Андрія Шкули не дозволила собі поставити підпис…

Як там казав дід Панас?