Головна Регіони Залізці за одну добу залишилися без риби

Залізці за одну добу залишилися без риби

rybaСамооборона Майдану Тернопільщини підтримала громаду селища Залізців Зборівського району. Люди вимагають звільнити діючого директора Залозецького комунального комбінату підприємств.

Жителі селища запідозрили керівника в грошових махінаціях стосовно ставу. Та стверджують, що керівник спільно з іншими підприємцями за олну добу виловив усю рибу на продаж з водойми, а став лишив пустим. Залізчани зібрали збори і відповідати перед громадою покликали директора комунального підприємства «Залозецький комунальний комбінат підприємств» Сергія Демчишина.
Збори жителів селища Залізці відбулися в Будинку культури. Послухати звіт директора комунального підприємства прийшло більше ста людей. Жителів селища хвилювало кілька питань: куди поділася уся риба і чому підприємство, яке орендує став теперішнє керівництво свідомо доводить до банкрутства. Стосовно незаконних дій директора ініціативна група неодноразово зверталася і в районне управління міліції, і до Зборівського районного прокурора. Однак конкретної відповіді так і не отримала. Правоохоронці не відреагували навіть і після того, як риба пропала зі ставу. Тому громада за допомогою звернулася до Самооборони Майдану Тернопільщини.
Залозецький став – третій в області по величині. Сюди приходять і приїжджають відпочивати чимало людей з цілої області. Проте найбільше користають ставом місцеві жителі. «Став знаходиться в комунальній власності, орендує його Залозецький комунальний комбінат підприємств. З того часу, як директором став Сергій Демчишин жодного разу громада не чула звіт про роботу і про стан справ на ставу. Тобто ми не знаємо, чи зарибнили став, що виловили, і скільки вилучили коштів від реалізації риби, який стан розрахунків з бюджетом і з іншими особами. Нас цікавлять ці питання, однак директор на кожні наші запити пише прості відмовки», — пояснює житель селища Залізці, член Самооборони Майдану Тернопільщини Андрій Теслюк. Чоловік розповідає, чому взагалі виникла потреба у звіті комунального підприємства. Місцеві жителі щодня ловлять рибу на ставі. Вони стверджують, що риба пропала. Люди запідозрили, що рибу могли виловити практичну всю на продаж так звані «охоронці» ставу. Останньою краплею людського терпіння стало те, що гідроспоруду, а саме гребля та шлюзи, які належать державному підприємству «Укрриба» було передано громадянину Беркиті. Однак найцікавіше це те, що цей чоловік кілька місяців тому змінив прізвище з Букало на Беркиту. Це та сама особа, яка працювала охоронцем у комунальному підприємстві і водночас зареєструвала приватне підприємство «ЕкоЗалізці». «Гідроспоруди, які належать державному підприємству «Укрриба» передані особі Беркита Олександр Михайлович на зберігання. І цей Беркита є зараз працівником Залозецького комунального підприємства. І саме цей чоловік ще ж засновником приватного підприємства «ЕкоЗалізці», яке раніше вносило кошти в Залозецьке комунальне підприємство, тобто надавало фінансову допомогу. З ним було укладено договір про спільне використання водойми», — додає самооборонівець.
Нещодавно жителям стало відомо, що директор комунального підприємства планує розірвати договір оренди ставу, бо той не прибутковий і приносить лише збитки. В разі розриву договору оренди з «Залозецьким ККП» Зборівська РДА буде змушена укласти договір із власником гід споруд Беркитою, а тоді став стане приватним і вже жоден житель селища не зможе ловити там рибу. Громада Залізців неодноразово зверталася в правоохоронні органи щодо незаконної діяльності і комунального підприємства і приватного «ЕкоЗалізці». Однак звернення постійно ігноруються, і перетворилися у формальні відписки. Тому люди вирішили звернутися до Самооборони Майдану Тернопільщини, щоб громадська організація допомогла розібратися у цій проблемі. «Ми звернулися до Самооборони, бо людей зараз хвилює одне питання, куди поділася вся риба і чому комунальне підприємство свідомо доводять до банкрутства? Кошти, які надходили починаючи з 2012 року, куди були використані ми не знаємо, нам про це не хочуть прозвітувати. Директор каже, що він цими грошима віддавав борги, а які борги ми теж не знаємо. Борг ще досі існує перед приватним підприємством «ЕкоЗалізці». Виходить, що рибу всю виловили, продали, віддали за борг, і ще треба віддати 125 тисяч гривень. На мою думку, комунальне підприємство свідомо таким чином доводиться до банкрутства», — додає Андрій Теслюк.
Керівник Залозецького комунального підприємства Сергій Демчишин каже, що коли він почав працювати, то підприємство вже мало борги. «Я працюю на підприємстві з травня 2012 року. Коли я прийшов, то тоді жодної гривні на став селищною радою не виділялося. Став був у боргах. 18 тисяч було заборгованості за орендну оплату. Став також хотіли захопити рейдери. Гідроспоруда була передана третій особі, і ці люди хотіли по черзі відсудити всі договори на землю, спец водокористування. Я є депутатом облради від «Свободи» і разом зі своїми побратимами в обласній раді, потім пізніше із народними депутатами зробили від себе все можливе, щоб став зберегти для громади», — запевняє Сергій Демчишин. Щодо звинувачень людей, що у ставі не має риби, то чоловік каже, що через теплу погоду можливо риба і не клювала. А так, за ствердженням Сергія Демчишина, то водойма повна карася. Щодо аборигенних видів – щуки, товстолоба, які існували у ставі ще до того як його почали зарибнювати, то керівник не готовий відповісти.
Вислухавши директора «Залозецького ККП» громада Залізців висловила недовіру йому. І звернулися до селищного голови і депутатів, робочий контракт, який завершується цього травня Демчишину Сергію не продовжували.