Головна Регіони Дружина відомого тернопільського науковця звинувачує прикордонників у смерті чоловіка

Дружина відомого тернопільського науковця звинувачує прикордонників у смерті чоловіка

Відомий математик з Тернопільщини помер на польському кордоні. Трагедія сталася на пішохідному переході у пункті пропуску «Шегині» у Львівській області 21 червня.
Дружина відомого українського математика, завідувача відділу комплексного аналізу Інститут математики НАНУ Юрія Зелінського звинувачує польських прикордонників у смерті свого чоловіка. Він помер 21 липня під час перетину кордону у пішохідному пункті пропуску «Шегині – Медика».
Любов Зелінська супроводжувала чоловіка на наукову конференцію. За її словами, у чоловіка був лист від Польської академії наук, який дозволяв безперешкодно перетнути кордон та не стояти у черзі, однак польські прикордонники проігнорували цей документ.
«Було дві черги. Та, в якій стояли українці, – величезна, а в другій на пропуск чекали поляки. Напередодні Польська академія наук видала спеціальний лист на ім’я начальника польської митниці, у якому просила посприяти безперешкодному перетину кордону українській делегації науковців. Там було й наше прізвище. Із цим листом чоловік пішов до польської працівниці пункту пропуску. Показав листа, усе пояснив польською. Однак та заявила, що то не її справа і повернула його в чергу. Спробувавши ще раз, та жінка навіть не глянула на документ. Далі спробувала я, та вона вже втекла», – розповіла Любов Зелінська львівській газеті «Експрес».
У смерті свого 70-річного чоловіка Любов Зелінська звинувачує саме польську прикордонницю.
«Питаєте, хто винен? Скажу! Чоловік рознервувався через польську прикордонницю, яка навіть не глянула на важливий лист. Невже їй було важко занести його своєму керівництву? Ми спокійно перейшли б кордон, а не стояли б під палючим сонцем. Його серце просто не витримало такого ставлення», – додала Любов Зелінська.
ZAXID.NET надіслав запит у Бещадський відділ прикордонної служби Польщі у Перемишлі та попросив прикордонників прокоментувати обставини цієї події.
«Дружина померлого каже, що співробітник польських прикордонників проігнорував запрошення Польської академії наук (ПАН) і можливість позачергового перетину кордону Юрія Зелінського. Лист на фірмовому бланку прикордонники отримали від Зелінського. Чи можете ви підтвердити цю інформацію? Які були обставини цієї події?», – йдеться у запиті.
Однак речниця Бещадського відділу прикордонної служби Ельжбета Пікор не відповіла на запитання щодо офіційного листа ПАН. Вона лише нагадала, що 21 липня при перетині кордону українцю стало погано, він знепритомнів. Прикордонники викликали швидку та надали першу медичну допомогу, однак медики констатували смерть. Тіло померлого, за проханням його дружини, передали українській стороні.