Головна Регіони До 125-річчя з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого відкрили унікальну виставку

До 125-річчя з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого відкрили унікальну виставку

У фойє Тернопільської обласної державної адміністрації відкрилася тематична виставка з нагоди 125-річчя з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Налічує виставка 40 екземплярів, своєрідних блоків, які мають близько ста одиниць зберігання. Зокрема, це марки, що дозволяють простежити всі шляхи, які пройшов Йосиф Сліпий після ув’язнення. Діятиме виставка близько двох тижнів. Участь у її відкритті взяв голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

За його словами, постать Йосифа Сліпого надзвичайно неординарна для Тернопільської області. Адже це людина, котра була не тільки, священиком, духівником, кардиналом, а й патріотом українського народу.

«Йосиф Сліпий очолював українську церкву у складний період, і хоча робив це недовго, проте за свою службу був засланий на 18 років до концентраційних таборів. Цього ж року виповнюється 125 років з дня народження Йосифа Кардинала Сліпого і з ініціативи народних депутатів від Тернопільщини Миколи Люшняка та Ігоря Побера ми відзначаємо це на загальноукраїнському рівні. Саме тому наше завдання – зробити все, щоб ця постать була доступною, зрозумілою і про неї в області знали всі. Можливо, сьогодні у виставці марок відображена скромна інформація про Йосифа Сліпого, але вона достатньо насичена й змістовна, а головне – підкреслює важливість цієї постаті», – зазначив Степан Барна.

Водночас, як додав директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Степан Костюк, постать Йосифа Сліпого заслуговує на всебічну увагу і вивчення. Адже його дух і сила волі сприяли тому, що його душпастирська діяльність розбудовувала українську греко-католицьку церкву і церковні громади на тих континентах, де знаходилася українська спільнота.

«Ми представляємо на сьогоднішній день скромну, але унікальну виставку, яку подарував нам свого часу доктор Роман Смик зі Сполучених Штатів Америки. Позаяк, коли ми жили в часі атеїзму, радянська пошта не випускала своєї продукції, але підпільна українська пошта дала нам можливість простежити всі шляхи, які пройшов Йосиф Сліпий після ув’язнення й концентраційних таборів. Відтак, в особі Йосифа Сліпого ми стали власниками унікальної колекції і будемо працювати, щоби його постать утверджувалася і щоби духовність нашої нації збагачувалася», – наголосив Степан Костюк.