Головна Регіони В спецоперації по затриманню тернопільських прокуроррів було задіяне усе НАБУ – Ігор...

В спецоперації по затриманню тернопільських прокуроррів було задіяне усе НАБУ – Ігор Василів

Національне Антикорупційне Бюро України. Сьогодні ця структура лякає тих, кому є чого боятися, і вже завоювала довіру простих людей завдяки гучним затриманням високих чинів по всій Україні. Не обминули детективи НАБУ і Тернопіль. Про все це та дещо інше розповів Ігор Василів, голова обласного осередку Всеукраїнського об’єднання «Автомайдан», член Ради громадського контролю НАБУ.

  • Чим займається Рада громадського контролю при НАБУ?

  • Мені на скриньку, на Фейсбук приходить по сто повідомлень вдень від людей, але Громадська рада не займається зверненнями громадян. Ми можемо прийняти скаргу тільки на НАБУ, ми контролюємо їхню роботу, а не приймаємо звернення від громадян. Наприклад, нам поскаржились адвокати на неправомірне вивчення їхніх справ в Києві. Ми багато спілкувалися з цього приводу з детективами, які приймали участь у цьому і вони дають пояснення чому вони це робили. Тут тонка грань, тому що дійсно не можна дивитися справи інші, бо це адвокатська таємниця, а з іншого, як можна, не прочитавши листок зрозуміти, що там за справа. І він мусить прочитати. Зараз плануємо зробити круглий стіл за участі авторитетних адвокатів України, які пропишуть ці моменти, які не можна переходити. Адже хто від цього тішиться? Корупціонери будуть зараз засипати суди скаргами на НАБУ, НАБУ буде обшуковувати адвокатів і від цього нікому не стане легше, тому має бути конструктивна робота.

  • Зараз працівники Антикорупційного бюро затримують високопоставлених посадовців, чого не було раніше. І на ці арешти є багато критики.
  • Зараз дуже цікаво стає. При кожному гучному затриманні НАБУ звинувачують у замовленості справи. Коли взяли керівництво Одеського припортового заводу наприклад, то казали, що НАБУ зривають його приватизацію і при цьому працюють на Путіна. Коли взяли військового прокурора, то зразу ж всіх звинуватили, що вони працюють на 5-ту колону і зривають розслідування злочинів Майдану. І таких випадків багато. Коли з Артемом Ситником ми тільки починали співпрацю, то він казав, що мало справ в НАБУ. А зараз справ багато, і настав період коли вже є результат по всіх напрацьованих справах: взяли тих, тих, тих, і наступний етап – це розгляд справ у суді.
  • Хто працює в Бюро, і хто розслідує усі ці справи?
  • НАБУ – це детективи, а детектив – це суміш слідчого та оперативника. Під час атестації апріорі завжди у слідчого більші бали – вони працюють по закону, але кмітливості такої, як в оперативника в слідчого немає, тому ми набрали більше слідчих. І з них треба зробити детективів. Зараз є проблема в недостачі працівників. Набрали їх 200, а це мало, бо, наприклад, всі вони були задіяні в операції в Тернополі. Після неї, коли викликали детективів, щоб вони доповіли про операцію, то Ситник в прямому ефірі сказав: «Якби міліція і прокуратура працювала проти бандитів так, як вони працювали проти НАБУ в Тернополі, то бандитів в Тернополі не було б». Вони, як гестапо прочісували місто. Наші люди змушені були сидіти за містом і чекати можливості, на «лівих» машинах заїжджати в місто. Якщо говорити про операцію по СЕС, то страшна картина в державі: всі до одного начальники СЕС сказали: добре ми згодні, отак ми повернемо гроші, крім однієї жіночки. Запитував по тернопільському керівнику, то точно знаю, що він був згоден, але чи він встиг скористатися коштами не знаю, треба уточняти, а детектив, який проводив це був зайнятий.
  • Хто може потрапити на роботу в НАБУ?
  • Ми відбираємо зараз детективів, людей, які в спецназі працюють, фахівців з технічною освітою, які будуть технічно забезпечувати роботу Бюро, і навіть тих, хто має підготувати машину до виїзду. Бувають випадки, що приїжджає два буси спортсменів і починають перед нашими працівниками показово «розминатися». Звичайно, що тут же приїжджає спецназ і «кладе» їх на асфальт: ніхто їх не боїться. Таке враження, що люди живуть ще в 90-х роках минулого століття, якщо вдаються до таких «залякувань». Але спецназівців мало, тому набираємо їх постійно. Нам треба ще хоч 110 детективів та спецназівців. Та зрозуміло, це залежить від фінансування і НАБУ передало Президенту, ВРУ побажання збільшити фінансування, бо якщо буде в два рази більше людей, то в два рази треба більше шкарпеток та автомобілів. Були у нас суперечки щодо того, які автомобілі необхідно купувати для НАБУ. Дійшли згоди, що це мають бути позашляховики «Форд» або «Нісан», звичайно не китайські. НАБУ – це величезна «машина», яка нарешті запрацювала. Хотів би, щоб багато людей пробували свої сили у ній. Має бути відкритий офіс в Західній Україні офіс – у Львові, а також в Одесі і Харкові. І нам необхідні люди з відповідною освітою. Бо навіть фотограф в НАБУ повинен мати юридичну освіту: Бюро чотири рази оголошувало конкурс на фотографа, поки взяли на роботу людину.

  • Нещодавно Тернопільська область отримала нового прокурора, що можеш сказати з цього приводу? Адже «Автомайдан» був один із тих, хто вимагав звільнення Олександра Мартинюка. Чи ви задоволені новим призначенням?
  • Мене дивує, що люди думають, що ми маємо когось лобіювати на посаду прокурора. Коли Юрія Луценка призначили Генпрокурором, то ми приходили до нього і сказали, що можемо бути друзями і допоможемо добити кувалдою тих хабарників, сказали що готові співпрацювати. По призначенню нового прокурора я не маю до нього ніяких претензій, він чесно з нами співпрацював, сказав що призначить чесну людину. Не кажу, що новий прокурор святий чи дуже добрий і все зробить – побачимо по його діях. Але приходити і казати, що він поганий зараз не можна, бо він ще нічого не зробив. Це рівновіддалена людина, яка з нашими чиновниками не знайома і не має нічого спільного. Знаю, що він не хотів сюди йти на роботу, більше того, ніхто не хотів у Тернопіль, адже після Києва для них це своєрідне пониження. Але він має працювати і буде працювати, і ми йому допоможемо. Я їм точно не дам спуску. НАБУ працює на високому рівні, а на місцях має працювати прокуратура. До речі, міліція нарешті почала щось робити: телефонували стосовно справ по лісах. Два роки ми вже просимо щось робити, але вони нічого не робили.
  • Юрій Луценко також звільнив чотирьох місцевих прокурорів і зачепив справу Камінського. Прокоментуй, будь ласка.
  • Під питанням звільнення Антюка. Людина яка має десятки років стажу відсудиться. У мене вже підозра є чи часом це не за гроші зроблено? Тому що він до того взяв декретну відпустку, і яким чином можна було звільнити його з роботи, якщо він у декреті? По справі Камінського Генпрокурор показав, що не знає КПК абсолютно. Є вирок по угоді. Так, справу можна переглянути, коли будуть ново-виявлені обставини. Але він вже поніс покарання, тепер треба, щоб прокурор, який вів справу був покараний, і тільки тоді справу можна буде переглянути. Якби мені таке казали три роки тому, то я б не звернув уваги, а тепер я знаю, що так не можна.

  • Окрім прокуратури і НАБУ чим ще займається «Автомайдан»?
  • Зараз реформуванням судової системи займаємося. Ми вивчаємо декларації суддів, і за допомогою квадрокоптерів показуємо у яких будинках вони живуть. Судді вже хочуть заблокувати рахунки «Автомайдану» нібито за неправомірне збирання інформації. Вони хочуть заблокувати грантові гроші від Європейської асоціації «За демократію». Це буде, як джек-пот, тому ми нічого не робимо і чекаємо коли вони нарешті це зроблять, щоб їх взяти і знищити.
  • А які твої враження від роботи у Раді при НАБУ?
  • Не думав що це буде займати стільки часу. Зараз мене Олексій Гриценко підмінив в комісії по набору детективів – там кожен день по 10 чоловік треба проатестувати. Але подобається, що коли вказуємо на помилки, то вони хочуть вчитися, щоб більше їх не повторювати.