Головна Регіони Вся правда про Кременецьку стрілянину

Вся правда про Кременецьку стрілянину

вбивство

В ніч з 17 на 18 вересня, у Кременці відбулася резонансна подія: в одному із відпочинкових закладів міста сталася стрілянина між державними посадовцями, пише НОВА Тернопільська газета.

Офіційна інформація правоохоронців, судячи з повідомлення сайту обласної поліції, була такою: «В одному з розважальних закладів міста відпочивала компанія високопосадовців з кількох районів Тернопільщини. Серед відпочиваючих почалася сварка, і один з них вистрелив в іншого з пристрою для відстрілу гумових куль». Запахло політичним скандалом! Утім, як і варто було очікувати, уже за кілька днів справу акуратно зам’яли.

Як стало відомо «НОВІЙ…» із джерел в правоохоронних органах, потерпілий дав покази, що він нібито з необережності сам у себе вистрелив, а тому написав відмову від порушення кримінального провадження. Отож, через, так би мовити, відсутність складу злочину скандальну справу закрили. Finita la comedia!

Що ж, із законом усе ніби «погодили», а от громадськості Тернопільщини, зокрема, небайдужим виборцям, учергове замилили очі, так і не пояснивши, що насправді відбулося у Кременці. Якщо вже випливла така інформація, то її передусім мав би прокоментувати голова ТОДА Степан Барна, люди з команди якого обіймають високі посади в районах, а отже, представляють честь президента. Стрілянина між високопосадовцями в громадському закладі — це не лише кримінал, а передусім підрив довіри до представників державної влади. Але, як не дивно, досі жодних офіційних пояснень чи спростувань!

Щоб довідатися про подробиці події, ми звернулися до голови Кременецької РДА Сергія Сімчука, який як керівник району, безумовно, мав би знати деталі інциденту. До того ж подейкують, що й пан Сергій був у тій «славній» компанії.

— Коли то сталося, я перебував на лікарняному, у медичному закладі, — запевнив Сергій Сімчук. — Наскільки мені відомо, є відео з тієї події, тому, думаю, правоохоронці скажуть, хто там був і що там відбувалося. Потрібно провести службове розслідування, але це питання не до мене. Як розповідають у Кременці, в ресторані не було високопосадовців. Якщо ж поліція подала таку інформацію, то доведеться її спростовувати. На мою думку, там нема що приховувати і нема про що говорити. Усе це вигадки. Є політичні сили, яким це на руку…

Попри такі запевнення, пан Сімчук жодним словом не пролив світло на скандальну подію, адже, щоб захистити передусім чиновницьку честь, він мав би оперувати принаймні переконливими аргументами. У разі, якщо високопосадовці справді непричетні до інциденту, то хотілось би почути, хто тоді той «крутелик» із пістолетом, чому він застосував зброю у громадському закладі і що це за зброя, чи є на неї дозвіл? А тому й далі закрадаються певні сумніви…

Справжня загадка за сімома замками — особа потерпілого. Поширюються чутки, нібито кульове поранення в ногу в кременецькому ресторані отримав голова Зборівської РДА Ігор Яворський. Задля об’єктивності ми зателефонували до Ігоря Богдановича і попросили прокоментувати прецидент.

— У мене крик душі! Я втомився пояснювати, що це брехня! — емоційно повідомив Ігор Яворський. — Яке поранення?! Я ходжу на роботу, у п’ятницю проводив сесію районної ради. Чи може людина з пораненою ногою вільно ходити, спілкуватися, вирішувати завдання району? Запитуєте, чи був я на лікарняному? Так, був! Три дні. Але через бронхіт. Коли? Дат не пам’ятаю… У п’ятницю я був на роботі. А чутки поширюють через те, що декому я заважаю жити, адже борюся із земельною мафією. У брехливих інтернетних статтях пишуть не тільки про мене, згадують й інших голів. Зрештою, посадовців у нашій області кілька тисяч, починаючи від Степана Степановича Барни і закінчуючи рядовим спеціалістом в якомусь відділі…

Мешканці Кременця розповідають, що стрілянина між високопосадовцями сталася у готельно-відпочинковому комплексі «Панорама» на околиці міста. Керівник закладу на момент інциденту був за кордоном, від коментарів він відмовляється. Офіціанти бояться що-небудь розповідати, переконують, що були в іншому залі і нічого не бачили. Ніхто не хоче зайвих неприємностей. Утім, не дадуть так швидко забути про резонансний випадок кременецькі активісти, які рішуче налаштовані «докопатися» до правди.

— Ми маємо достовірну інформацію про учасників інциденту, але наразі не оприлюднюємо, — зазначив голова ГО «Народна рада Кременецького району» Віталій Савчук. — Можливо, там і нема криміналу: якийсь п’яний «герой», маючи дозвіл на пневматичну зброю, витяг її, але вже не мав тями, як засунути в кобуру і натис на курок. А можливо, й стрілялися… Мова йде про інше: озброєні чиновники неадекватні і небезпечні, вони можуть завдати травм кому завгодно. Це питання має бути розглянуте на вищому рівні, і такі чиновники мають бути звільнені з посад. І не тільки той, хто стріляв, а й інші, які відмовляються давати правдиві свідчення. На найближчій сесії районної ради плануємо порушити це питання і почути пояснення про подію від голови Кременецької РДА Сергія Сімчука. А для «стрільця» чи «стрільців» на високих посадах є проста порада: хочуть постріляти — нехай їдуть на Схід, а не тут фраєрують.