Головна Регіони Владика продав монастир за 380 тисяч

Владика продав монастир за 380 тисяч

Скандально відомий владика Мстислав (Ростислав Гук) за 380 тисяч гривень продав Червоноградський замок про це із посиланням на на керівника Фонду пам’яті Блаженнішого митрополита Мефодія Наталію Шевчук повідомляє ТСН.

У документах йдеться про Червоногородський замок або палац, пам’ятку архітектури 17-19 ст., розташовану в урочищі Червоне поблизу села Нирків Заліщицького району Тернопільської області.

Руїни Палацу було передано Мефодію ще за часів президентства Леоніда Кучми для розміщення там чоловічого монастиря святих апостолів Петра і Павла. Згідно зі свідоцтвом про право власності від 22 січня 2002 року, руїни палацу належали Тернопільсько-Подільській єпархії УАПЦ.

Зміни почалися після смерті митрополита Мефодія 2015 року, коли головою УАПЦ було обрано митрополита Макарія (Малетича), а керівником Тернопільської єпархії призначено вище згаданого єпископа Мстислава (Гука).

За кілька місяців, 28 серпня 2016 року, голова УАПЦ Макарій дав свою згоду на участь релігійної організації “Тернопільска єпархія УАПЦ” як співзасновника комерційної структури – товариства з обмеженою відповідальністю “Джуринфортеця”. Також Макарій погодив подальшу передачу палацу у власність ТОВ – як внесок у статутний капітал товариства. Згідно з оцінкою, ця нерухомість коштувала 382 тис. 578 грн.

Другим співзасновником і директором товариства стала місцевий підприємець Ольга Кузан.

Однак, вже 31 жовтня минулого року Тернопільська єпархія вийшла зі складу учасників товариства й дала згоду на передачу палацу у власність товариства та на виплату Тернопільській єпархії її частки в статутному капіталі, тобто ті самі 382 тисячі 578 грн – нібито ринкової вартості, закріпленої за монастирем нерухомості.

Слід зауважити, що цю угоду було підписано після п’яного скандалу за участю Мстислава, через який синод УАПЦ повідомив про зняття його з посади й відрядження до іншого монастиря (аби “покаятися”). Проте, як йдеться у повідомленні, Мстислав ніде не поїхав і вже за декілька місяців був відновлений на посаді.