Головна Регіони Верховний Суд відхилив касаційну скаргу захисника водія, який збив дівчину на очах...

Верховний Суд відхилив касаційну скаргу захисника водія, який збив дівчину на очах у батька

Колегія суддів Верховного Суду у складі Другої судової палати Касаційного кримінального суду розглянула касаційну скаргу захисника засудженого Андрія Г. на вирок Борщівського районного суду від 17 червня 2020 року та ухвалу Тернопільського апеляційного суду від 17 березня 2021 року.

           Вироком місцевого суду Андрія Г. визнано винним за ч.2 ст. 286 КК України та засуджено до 7 років позбавлення волі з позбавленням права 2 роки керувати транспортними засобами.

           Також судом задоволено цивільний позов потерпілих – батьків загиблої Мар’яни Я. та стягнуто з обвинуваченого на їхню користь 592 тис. грн моральної та майнової шкоди.

           Згідно з вироком суду, 6 січня 2018 року, в обід, Андрій Г., керуючи технічно справним автомобілем «Тойота Корола», рухався автодорогою від м. Борщова до с. Кривче. При цьому не був достатньо уважним і належно не стежив за дорожньою обстановкою. Внаслідок чого поблизу с. Сапогів Борщівського району, порушуючи Правила дорожнього руху, проігнорував дорожні знаки, зокрема, “Пішохідний перехід”, і при виникненні небезпеки для його руху – виходу пішохода Мар’яни Я. на проїзну частину, невиправдано змінив напрямок руху, почав об’їжджати потерпілу й передньою частиною автомобіля скоїв наїзд на неї, спричинивши смерть на місці пригоди. Свідком аварії був батько дівчини.

           Ухвалою Тернопільського апеляційного суду від 17 березня 2021 року вирок місцевого суду залишено без змін. Внесені Андрієм Г. 76 тис. 840 грн. застави — звернути на виконання вироку в частині майнових стягнень.

           Не погодившись із рішеннями судів першої та апеляційної інстанції, захисник засудженого подав касаційну скаргу, в якій, посилаючись на істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, просив скасувати рішення суду апеляційної інстанції та призначити новий судовий розгляд.

           За результатом розгляду Верховний Суд касаційну скаргу захисника засудженого Андрія Г. залишив  без задоволення, а ухвалу Тернопільського апеляційного апеляційного суду – без зміни.

           Пресслужба Тернопільського апеляційного суду