Головна Регіони Як колишній тернопільський військовий переймав досвід у американців

Як колишній тернопільський військовий переймав досвід у американців

У лютому цього року парламент ухвалив постанову стосовно звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів України щодо створення Міністерства у справах ветеранів на базі Державної служби у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

За відповідний проект постанови проголосував 241 депутат.

Микола Казюк, представник цієї держслужби у Тернопільській області, недавно поділився цікавою інформацією. Нещодавно чоловік побував у Сполучених Штатах Америки стосовно обміну досвідом з людьми, котрі працюють у аналогічному міністерстві.

«Я сам колишній військовий. З 2012 по 2016 рік служив у 80-й десантно-штурмовій бригаді (м.Львів), 11 місяців провів у зоні АТО. Звільнився у 2016 році. Тоді разом із сім’єю вирішив переїхати у Тернопіль. З того часу працюю у Тернопільській обласній державній адміністрації», – розпочав нашу розмову Микола.

Чоловік поділився, що 11 квітня він став учасником дуже цікавої та пізнавальної програми «Відкритий світ»,  завдяки якій і отримав змогу відвідати США.

«Два дні ми пробули у Вашингтоні, провели офіційні зустрічі, – продовжив пан Казюк. – Зокрема, мали розмову з Мирославою Гонгадзе, професорами американських університетів, військовими капеланами. Тоді наша група перемістилася у штат Теннессі. Там на практиці показали, як працюють з ветеранами і чим життя колишніх американських військових відрізняється від українських.

Першого дня ми зустрілися із директором департаменту міністерства у штаті Теннессі. Нам детально розповіли про структуру міністерства, обов’язки працівників тощо. Не приховували й того, що і в них є свої труднощі та проблеми, найбільшою з яких є працевлаштування ветеранів. Така ж є і в нас. Зауважу, що в Америці до вирішення цього питання підійшли доволі цікаво. Там проводять курси для роботодавців, на яких вчать, як працювати з ветеранами, уникати конфліктних ситуацій і підвищити їх працездатність.

Окрім цього, налагоджено функціонують так звані ветеранські суди. До цих інстанцій ветерани, у котрих проблеми із психічним здоров’ям, посттравматичний стрес, можуть звертатися і, за наявності доказів їх неосудності, отримувати необхідну психологічну та психіатричну допомогу. Після повного курсу реабілітації з них знімають усі обвинувачення.

Важливим аспектом є цільова допомога. До прикладу, на Тернопільщині також є програма «Турбота», спрямована на підтримку ветеранів. Однак основною відмінністю є те, що кошти розподілені між депутатами обласної ради, які на свій розсуд оперують цими грішми. У США це відбувається по-іншому. Цільове призначення коштів (значно більших, ніж у нас) визначають спеціальні ради представників громадськості, керівників різних структур. Тож там процес допомоги ветеранам є більш об’єктивним».

Щодо пільг, повідомив Микола Казюк, у американських ветеранів їх значно менше, ніж у наших. Вони мають право на безкоштовне лікування, їм надають знижки у закладах громадського харчування, пільги на кредитування житла. Усім іншим вони можуть самі себе забезпечити, оскільки держава виплачує дуже великі пенсії.

На рівні штату у них є апеляційні відділи, куди можна звертатися у випадку ненадання визначених законом пільг. Ці відділи захищають права ветеранів у судах.

«У наших ветеранів є значно більше пільг. Це – право на земельні ділянки, безкоштовний проїзд, пільги на комунальні послуги, кредити на купівлю житла за програмою «50 на 50» тощо. Я підтримую монетизацію пільг. Треба видати людям гроші, а вони вже скерують їх у потрібне русло», – зазначив Микола Казюк.

Пан Микола розповів про ветеранські клуби, у яких колишні військові збираються, відпочивають, обговорюють різні теми. Однак існує там одне важливе правило: не можна зачіпати політику й релігію.

«Щодо ветеранських кладовищ. Міністерство на місцевому рівні має структури, які відповідають за поховання ветеранів. Єдиний нюанс: там ховають лише тих військових, які звільнені з честю. Захоронення відбувається за державний кошт.

Розвинена й психологічна реабілітація військових. Її теж фінансує держава. До прикладу, великою популярністю користуються арт- та іпотерапія тощо. У нас, на жаль, це переклали на плечі добродійників, волонтерів, котрі самотужки намагаються допомогти ветеранам», – каже Микола.

На останок розмовляли із Миколою Казюком про проблеми, труднощі колишніх українських військових, з якими вони вимушені стикатися щодня.

«В Америці ветерани є найбільш захищеною верствою населення. Їх поважають, фінансують, їм допомагають.  У нас же ветеран, повернувшись із передової, наштовхується на стіну непорозуміння. Моральної, психологічної підтримки немає. Тоді й виникають певні конфлікти. Ми звинувачуємо цих чоловіків, а варто задуматися: можливо, людині просто потрібна допомога. Ветеранам важко працевлаштуватися. Щоразу випрошувати якісь пільги, самотужки відстоювати свої права. Переконаний, коли у країні запрацює Міністерство з прав ветеранів, усі ці труднощі зникнуть і права наших військових будуть захищені», – сказав Микола Казюк.

Джерело: обласна газета “Свобода”