Головна Регіони Як живуть і хто заробляє у «перспективній» Борсуківській ОТГ на Тернопільщині

Як живуть і хто заробляє у «перспективній» Борсуківській ОТГ на Тернопільщині

Більшість громади Борсуківської ОТГ не «любить» чинного голову «свободівця», ексголову Лановецької РДА Івана Друзя, бо саме він перетворив громаду на власну феодальну вотчину.
Тут збагачуються лише певні особи. І так мізерний бюджет витрачають нераціонально. Сумнівні махінації з гектарами землі. Сумнівна передача в оренду громадських пасовищ. Сумнівні купівлі за кошти бюджету…
Проте одіозний голова вгризся зубами в посаду й готується до нових виборів. Бо ще є що красти?
Борсуківської об’єднаної територіальної громади могло й не бути. І, швидше за все, її ліквідують на фінальному етапі децентралізації. Під час обговорення перспективних планів експерти вказували на неспроможність Борсуківської ОТГ. Однак замість того, щоб створити міцну Лановецьку ОТГ, доєднавши до неї Борсуківську ОТГ, всупереч волі мешканців, без врахування позиції Тернопільської обласної адміністрації та народного депутата від округу Ігоря Василіва, хитрістю було вирішено все-таки втримати Борсуківську ОТГ.
Ось приклад непродуманого кроку Уряду. Мешканці двох сіл – Снігурівки та Чайчинців – висловили своє бажання долучитися до Лановецької ОТГ. На підтримку такого рішення погодилися депутати Лановецької, Снігурівської та Чайчинецької рад. У Чайчинцях за приєднання до Лановецької ОТГ проголосувало понад 70%, а в Снігурівці – понад 90% мешканців.
Але ці два села, всупереч волі людей, приєднують до Борсуківської ОТГ. А ще до неї ж приєднують село із Шумського району.
Але як приєднувати нові села до Борсуківської ОТГ, де у школах мерзнуть діти і часто не виплачується заробітна плата вчителям і медикам?

 

Подейкують, що до такого «замісу» причетний односельчанин голови громади, тепер – високопосадовець в Уряді. Хоча як голову Борсуківської громади мождна назвати місцевим? Чоловік з’явився на батьківських землях вже після багатьох років і після декількох скандалів, будучи на посаді голови Лановецької РДА. Саме з голови РДА, кажуть, його тихо-мирно посунули, щоб уникнути серйозного скандалу з бюджетними коштами.
На той час багато його однопартійців були на високих посадах в обласній раді і адміністрації. Як відомо, «свободівці» своїх не кидають, і пан Іван починає виборчу гонку за посаду голови громади і за підтримки відомого на той час народного депутата-однопартійця її і виграє. Багато хто пам’ятає передвиборчі листівки – там обіцявся економічний рай і «золоті гори» достатку. Люди повірили, але як згодом розкаювалися у своєму виборі популіста!
Пригадуєте скандал, який шокував всю Україну? Вчителям Нападівської дев’ятирічки на місяць заборгували зарплату, до того ж не вперше. Їм увірвався терпець, і вони почали вимагати зароблене. Одного дня четверо педагогинь на перервах вирішили набирати гарячу урядову лінію, щоб поскаржитися. Їх тоді притягнула до відповідальності голова управління освіти Борсуківської ОТГ. Про цей випадок навіть був сюжет у програмі ТСН.

Та про які вчасні виплати зарплати можна говорити, коли 60 % бюджету Борсуківської ОТГ йде на заробітну плату та супутні витрати працівників адміністрації ОТГ? Зрозуміло, що там переважно працюють родичі та близькі голови Івана Друзя.
Знаєте як створити сесійну більшість у місцевій раді? Та дуже просто! Села – маленькі, практично всі між собою – родичі і багато хто – родичі голови. Депутатів у сільській раді не так і багато. Просто дай з десятку депутатів посади в апараті сільської ради – і маєш «прикормлену» більшість. Таке поєднання законодавчої і виконавчої гілок, звісно, не приводить до добра. Депутати стають «ручні», адже вони на зарплаті у пана голови, і всі рішення на автоматі – такі, які потрібно.
Громада на тепер доведена «до ручки». Хоча перспектива спочатку була. На території один з найбільших рибгоспів України, одна з найбільших агрофірм Тернопільщини, відомий в минулому на весь СРСР піонерський табір «Лісова казка».

Зараз діє Друзь не як голова громади, а як феодал, який намагається якнайшвидше та якнайбільше викачати з території ресурсів та коштів. Тому й доводиться мешканцям ОТГ мести вулиці мітлами, а техніка, яку Друзь купив за гроші громади, використовується, як кажуть люди, ночами на вивезення гною на поля друзів.
Вставка посту Бондарця
А ось як, ймовірно, Друзь заробляє на відкатах. Наприкінці минулого року місцевий активіст Леонід Юрченко розповів і показав, як працює «система друзів» з відкатом у 300 гривень за квадратний метр. Йдеться про вставляння нових тротуарів, де робота відбувається зі значними відхиленнями від проєкту.
«Якщо в Ланівцях клали асфальт в дощ то їм не заплатили. В Борсуківсьській ОТГ будівництво тротуарів проходить з великими відхиленнями від проекту. З фото видно що, основа має 2-3 сантиметри замість не менше 10 см. Піщаноцементна суміш 1:5 після дощу мала бути як камінь, а я її розгріб пальцем до щебеню. Стики бруківка заповнені взагалі самим піском. Про ці недоліки неодноразово вказувалось голові ОТГ Друзю Івану, але його це не хвилює, в нього своє правило чим дешевше для підрядчика тим більший відкат. Ще з початку будівництва закладено відкат 300 гривень за квадратний метр, бо підприємці виконують таку роботу за 700 гривень а не за 1000», – написав активіст.

Але це не головне. Головна мета Івана Друзя – заволодіти оздоровчим табором «Лісова казка», що в селі Борщівка.
Друзь неодноразово вимагав у районної ради передати табір у власність ОТГ, фактично у його власність. Однак поки що районна рада відхилила це прохання, аргументувавши це тим, що оздоровчий табір «Лісова казка» у спільній власності Лановецького району.
Тому й піде Друзь і Ко на наступні місцеві вибори. Бо ще не все вкрали і «приватизували». Тому й підуть по хатах «друзі Друзя», понесуть людям по 100-200 гривень за голос. Бо має феодал з панського плеча давати кріпакам хоч щось. Хоч раз у 5 років.
Далі буде…
А тим часом люди самі ладнають дороги за свої кошти. Закуповують камянний відсів та приводять ладу сільські дороги.