Головна Регіони Чортківській єврейській громаді повернули синагогу

Чортківській єврейській громаді повернули синагогу

Сьогодні між Чортківською райдержадміністрацією та Чортківською іудаїстською регілійною організацією підписано акт про передачу приміщення колишньої синагоги, що по вулиці Гоголя, 2 (на подвір’ї медколеджу), у користування єврейській громаді.

Історія про передачу колишньої синагоги, котра вже добрий час пустує, тягнулась ще із далекого 1998 року. Саме тоді розпорядженням обласної державної адміністрації приміщення передали в безоплатне користування місцевій єврейській громаді. Втім, до цих пір вони так і не звертались до РДА стосовно укладання договору передачі споруди, котра є пам’яткою архітектури місцевого значення і власністю держави.

Синагога побудована ще у 1680-х роках
Лише тепер справа зрушила з мертвої точки. Іюдейка Ребіца Сімон разом зі своїм сином (зараз живуть у Канаді), давній предок яких колись проживав у Чорткові та похований на центральному кладовищі, створили фонд та виявили готовність відреставрувати приміщення синагоги, якому вже більше 300 років. Підписавши акт про передачу, вони разом із представниками місцевої єврейської громади, міської та районної влади, а також медичного коледжу попрямували до самого приміщення, аби оцінити його стан.

Директор медичного Любомир Білик розповів, що приміщення колишньої синаноги протягом довгого часу використовувалось не за призначенням. Колись там зберігали сіль, котра значно пришвидшила руйнування будівлі. Згодом (і так є дотепер) його перетворили у складські приміщення.

Тепер синагогу повинні звільнити від речей, котрі там досі зберігались. Згодом приїдуть фахівці, аби оцінити вартість реставраційних робіт та зробити проект.

Тарас Заяць, Chortkiv.city