Головна Новини У трьох селах Шумщини ліквідовують наслідки негоди – постраждали близько ста дворів

У трьох селах Шумщини ліквідовують наслідки негоди – постраждали близько ста дворів

У селах Малі Загайці, Великі Загайці і Тури, що на Шумщині, люди намагаються відновити те, що вщент знищила нещодавня негода. Грози та дощі поламали садовину, у намулі городина, а шквальний вітер подекуди позривав покрівлі. Створено комісію, зараз у селах проводять обстеження та оцінють збитки. Як повідомив голова Великозагайцівської сільської ради Петро Максим’юк, мова йде про сотні тисяч гривень матеріальної шкоди, пише ФайнеФайне

“Пошкоджені житлові та господарскі будівлі, електролінії, поламані дерева. Та, найгірше – знищено всі насадження на полях. Піврічна людська праця зійшла нанівець за 10-15 хв . Зараз ми шукаємо кошти, шукаємо спонсорів і тих, хто буде виконувати роботи. Також складаємо списки, пишемо заяви та проводимо обстеження. Це не так просто – постраждали близько ста дворів”, – каже голова Великозагайцівської сільської ради Петро Максим’юк.

Голова сільради запевняє, що людей не залишать у біді – людям нададуть грошову допомогу. У той же час Петро Максим’юк закикає й мешканців за можливості допомогти тим, хто постраждав більше.

“Ми будемо відмінювати різні заплановані заходи, які через карантин й так підлягали скасуванню, і ці кошти спрямуваємо на подолання наслідків негоди. Плануємо з місцевого бюджету виділити близько 200 тисяч гривень. Також зверталися до місцевих орендарів та фермерів. Обіцяли надати допомоги ще 100 тисяч гривень. Загальну суму, яку потрібно на подолання та ліквідацію наслідків стихії, поки не можемо сказати, оскільки триває обстеження”, – зазначає Петро Максим’юк.

Найбільше постраждало село Малі Загайці, частково негода захопила Великі Загайці, збитків зазнали також господарства на одній вулиці у селі Тури. Зараз подекуди люди намаються відновити втрачене, хтось заново насаджує городину, а хтось сподівається, що те, що поховала намула – відновиться.

“У більшості люди пересаджують. Дехто каже, що насадження омолоджуються. Але я приводжу самий простий приклад, коли люди навесні садять стару цибулю. Зелена гичка виростає, але цибулини вже не буде. Так же і тут. А колоски пшениці, що поламані, чи та ж картопля. Люди хочуть себе тішити, що воно ще відродиться, але всі ж при цьому розуміють, що урожаю такого, як мав би бути, вже не буде цьогоріч”, – зазначає сільський голова.