Головна Регіони У тернопільському військкоматі незаконно утримують призовників?

У тернопільському військкоматі незаконно утримують призовників?

армія

З заявою до прокурора Тернопільського гарнізону звернувся адвокат Василь Пацула.
У ній поскаржився, що його клієнта, як і інших 15 потенційних призовників, п’яту добу незаконно утримують в приміщенні обласного збірного пункту, повідомляє “20 хвилин“.

– Прошу прийняти адекватні міри реагування до керівництва та чергового обласного збірного пункту, які 23.11.2016 року протягом 3,5 годин не допускали мене для зустрічі з клієнтом Іваном Кіндзерським, який вже 5 добу незаконно позбавлений волі в приміщенні обласного збірного пункту, – йдеться у заяві.

Нагадаємо, п’яту добу утримують в приміщенні військкомату, що на вул. Тролейбусній у Тернополі, 26-річного Івана Кіндзерського. Про це редакцію повідомив адвокат Василь Пацула. Захисника до чоловіка не пускали, його на двір не випускали. До вирішення конфлікту адвокат підключив поліцію та регіонального координатора уповноваженого Верховної ради з прав людини в області Володимира Шевченка, який на місці перевіряв заклад та умови утримання громадян.

– Клієнт досі утримується під вартою солдатів та офіцерів, що знаходяться в розпорядженні військомату, – стверджує адвокат. – В приміщенні обласного збірного пункту незаконно встановлений пропускний режим, режим «побачень з дозволу керівництва», режим обшуку особистих речей, які передаються громадянам, що там утримуються.

Юрист наголошує, що, згідно зі ст. 29 Конституції України, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом. Кожний затриманий має право у будь-який час оскаржити в суді своє затримання.

Пунктом 98 Положення про підготовку та проведення призову громадян України на строкову військову службу, затвердженого Постановою КМУ №352 від 21.03.2002 року, передбачено, що затримувати на обласних збірних пунктах призовників, які перебувають у резерві, більш як на 2-3 доби або повертати осіб, придатних до військової служби, назад до районних військових комісаріатів, забороняється, – стверджує Василь Пацула. І наголошує у заяві до військового прокурора: його підзахисний Іван Кіндзерський не є військовослужбовцем.

Стаття 24 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» чітко передбачає, що початком проходження військової служби вважається день відправлення у військову частину з обласного збірного пункту – для громадян, призваних на строкову військову службу, пояснив адвокат.

– Тому Іван Кіндзерський та ще 15 інших людей, які зараз утримуються на обласному збірному пункті, – утримуються там незаконно, – запевняє Василь Пацула. – І військова прокуратура, як орган, що контролює дотримання законності в ЗСУ, зобов’язані вжити негайних мір до звільнення вказаних людей. В заяву в прокуратуру дописав ще незаконні обшуки і незаконний пропускний режим, який встановили на ОЗК.

Редакція ще вчора, 23 жовтня, звернулась за коментарем до прес-служби оперативного командування «Захід», куди направили з військкомату. Відповіді поки що немає.