Головна Регіони У Монастириську залишилась здоровою одна сімейна лікарка

У Монастириську залишилась здоровою одна сімейна лікарка

У Тернопільській області у 98 осіб підтверджено коронавірус, але результати обстежень оновлюються, відповідно змінюється і кількість. Найбільша на сьогодні чисельність інфікованих людей із Монастириського району – 77, як подає районний штаб із протидії коронавірусу. Серед пацієнтів – 32 медичні працівники, а також міський голова Монастириськ. Ситуація у цьому районі складна. Є потреба у ліках, захисних костюмах, респіраторах.

Лікар Монастириської лікарні Василь Ференц другий день перебуває на ізоляції. «Я у масці і чекаю на результат ПЛР. Якщо негативний, то виходжу на роботу, якщо позитивний – продовження ізоляції і лікування, ледь розмовляю», – зауважив лікар у розмові, постійно кашляючи. Він усі дні працював у лікарні, відколи тут 23 березня був підтверджений перший випадок коронавірусу у медсестри.

1 квітня у Монастириському районі, як інформує районний штаб, інфікованих на коронавірус– 77. 25 березня від захворювання помер 68- річний мешканець району із села Ковалівка. Серед тих, у кого підтверджений COVID 19, 44 жителі Монастириськ, решта із сіл району. Серед інфікованих –10 лікарів, 14 медсестер, 8 молодших медсестер,5 дітей, 2 держслужбовці, 2 поліцейські, священник, працівниця дитячого садочку, вчитель, рятувальник. Підтвердили коронавірус у мера Монастириськ Андрія Старуха, про що він написав у соцмережі. Він самоізольований удома і закликав мешканців не панікувати, дотримуватись карантину, залишатися вдома.

Медиків бракує

Районний штаб інформує про 32 медичних працівників із підтвердженим коронавірусом. У коментарі Радіо Свобода керівник управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Богайчук наголосив, що стан усіх медиків задовільний, точної цифри інфікованих не уточнив.

Четверо медиків дихають киснем
Володимир Богайчук

«Четверо медиків дихають киснем, решта – самостійно. Ми проводимо надалі обстеження, але ніхто не є у важкому стані», – каже Володимир Богайчук.

Монастириську районну лікарню перепрофілювали у госпіталь, у зв’язку з поширенням коронавірусу. Але від цього старе приміщення не стало більш комфортним.

Шпиталь має два апарати штучної вентиляції легень: один – позичений, інший – застарілий. Оскільки пацієнти люди молодшого віку, наразі ситуація не катастрофічна щодо підключення до ШВЛ. Але керівництво Тернопільської обласної адміністрації обіцяє 1 квітня надіслати новий апарат ШВЛ, повідомив голова районної ради Володимир Данилюк.

Відчуваємо брак медичного персоналу
Володимир Данилюк

«Ще маємо кошти на один апарат ШВЛ, але немає, де купити. У Монастириській лікарні перебуває 14 медиків і 7 – в обласній. Головна проблема – респіратори, мали завезти ще захисні костюми. З усіх сторін завозимо, поки з цим проблем немає. Поки що даємо раду, відчуваємо брак медичного персоналу. Якщо буде складно, то проситимемо область: або госпіталь звідси забрати і залишити тут лише приймальне відділення, або ж проситимемо спеціалістів. Поки сутужно, але виходимо з ситуації. Госпіталь функціонує. Протокол лікування дали одразу, але там єдине було в алгоритмі на початку, бо ж ми не мали ніяких тестів. Сьогодні робимо їх на коронавірус, а на початках дивились, якщо є грип А чи В у пацієнта, то значить виключався коронавірус, а це неправда. Сьогодні це всі зрозуміли, ми якраз на цьому попеклися», – каже голова Монастириської райради Володимир Данилюк.

У Монастириськах провели масове тестування всіх медичних працівників і очікують на результати обстеження. У місті залишилась одна сімейна лікарка, первинну медично-санітарну допомогу підсилюють медиками з інших амбулаторій лікаря загальної практики сімейної медицини Монастириського району, говорять в районній раді.

Протоколи, інструкції взагалі не були реалістичні
Андрій Кохан

«Критична ситуація у первинній медицині. Це ті медики, хто перший зустрічається з пацієнтом і, згідно з протоколами МОЗу, вони були зобов’язані виявляти хворих. Коли не було ані експрес-тестів, ані індивідуальних засобів захисту, фактично, першими зустрілися з вірусом сімейні лікарі і медсестри. У них по протоколу, лікар і медсестра слухають скарги пацієнта, обстежують у звичайній масці і рукавицях, якщо обстеження підозрюють коронавірус, то виходять, провітрюють кабінет, лікар одягає захисний костюм і викликає швидку. А було 4 костюми. Протоколи, інструкції взагалі не були реалістичні, щоб інфікуванню, фактично медиків не захищали», – наголосив Андрій Кохан, лікар-стоматолог, депутат Монастириської міської ради.

Джерело захворювання від заробітчан?

Чому Монастириська і район стали центром спалаху коронавірусу у Тернопільській області? Є різні версії на сьогодні. Вогнищами епідемії є Монастириська районна лікарня, села Швейків і Ковалівка, мешканець якого, 68- річний чоловік помер 25 березня. 3 березня цей чоловік був на похороні у селі Швейків у родича, священника. Там було багато людей і духовенства.

Джерелом став хтось, хто повернувся з Європи
Володимир Данилюк

«Спершу припускали, що поширення коронавірусу було від священника з міста Заліщики, але там вичислили, що таки пішло від Монастириського району. Буквально два дні перед похороном у селі Швейків, був похорон у Заліщиках. Ніхто з тих, хто контактував, не інфікований. А з похорону у нашому районі почали відслідковувати, потягнувся шлейф. Джерелом став хтось, хто повернувся з Європи.Тоді щодня по 50-70 людей повертались сюди з Польщі. Люди не мають відповідальності, не ізолювались. Поки одна людина не померла, то не дійшло, що з цим не треба жартувати», – зауважив Володимир Данилюк.

У Монастириській лікарні з запаленням легенів лежала медсестра, з села Швейків. У неї виявили грип А і колеги з нею спілкувались без захисту. А 23 березня обстеження підтвердило у неї коронавірус. Тоді, згідно з інструкцією МОЗ, грип А виключав коронавірус, що було помилково. Відтак і почалось масове поширення коронавірусу серед працівників Монастириського шпиталю. Почалась паніка серед населення, у лікарні не виявилось найнеобхіднішого.

Люди почали самостійно шукати допомогу. Волонтери, меценати, не очікуючи на допомогу обласної та центральної влади, везли і досі везуть маски, костюми, окуляри, ліки у шпиталь. Волонтер Марія Крайняк розповіла Радіо Свобода, шпиталю надалі потрібні захисні костюми і ліки, постіль, рушники. У Монастириськах, у зв’зку з поширенням коронавірусу, зачинились «Нова пошта». Відтепер є проблема отримати допомогу.

«Я зробила замовлення, воно в дорозі. У нас тепер проблема, треба їхати у Бучач, туди переадресувала, іншу не можу, а там комбінезони для медиків. А у Бучачі боюсь, що нас будуть остерігатись. Бо і так ставляться до нас, як до «чумних»», – каже Марія Крайняк.

У Монастириськах недобудована нова лікарня, але будівлю «заморозили».

«Якби за попередні роки її вдалося добудувати, то сьогодні б ситуація була не до порівняння. Бо лікарня, тобто госпіталь, у старому непристосованому приміщенні на 55 ліжкомісць. Держава вкладала у перспективні лікарні, а Монастириська оминала. Був би завершений новий шпиталь, то б і сучасне обладнання отримали», – говорить Андрій Кохан.

Попри те, що багато медиків інфіковані, невелика кількість лікарів, медсестер, санітарок працюють щодня, попри втому і виснаження.