Головна Регіони Тернопіль створив мовний прецедент для всієї України: уповноважений із захисту державної мови

Тернопіль створив мовний прецедент для всієї України: уповноважений із захисту державної мови

На сесії міської ради вперше в Україні затвердили Програму сприяння функціонуванню української мови

29 жовтня на пленарному засіданні десятої сесії Тернопільської міської ради місцеві депутати вперше в Україні прийняли Програму сприяння функціонуванню української мови в Тернопільській міській територіальній громаді на 2022-2026 роки. Вперше в Україні приймається програма, яка має на 100% забезпечити виконання вимог ст.10 Конституції України, яка гарантує всебічний розвиток та функціонування української мови у різноманітних сферах суспільного життя.

Сергій Надал: «Сьогодні Тернопіль – завтра Донецьк та Луганськ»

Під час ухвалення документу, міський голова Тернополя розповів про унікальність такої програми для України.

«Сьогодні у нас історична мить, адже вперше серед обласних центрів України в Тернополі приймається документ, який забезпечує 100% дотримання статті 10 Конституції України, яка говорить, що «Державною мовою в Україні є українська мова». Наше місто вкотре показує приклад всій Україні. Сьогодні ми приймаємо цю програму, а завтра, сподіваємось, її затвердять у Києві, Харкові, Донецьку, Луганську, Сімферополі. Пам’ятаймо усі, поки є мова, до того часу існує нація. Тому давайте покажемо усім приклад, адже суть цього проєкту полягає у стимулюванні чиновників, особливо високо рівня, а також і місцевого, пройти курси, скласти тести на знання української мови та показати приклад, що мова – це один з атрибутів держави, який обов’язково потрібно поважати і використовувати в усіх сферах», – наголосив міський голова Сергій Надал.

Тарас Кремінь: «Тернопіль – це мовна столиця України»

Також у роботі десятої сесії Тернопільської міської ради участь взяв Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Він наголосив, що Тернопіль від сьогодні – це мовна столиця України, адже місто демонструємо усій Україні, хто насправді є справжнім поборником державної мови, хто виступає за цінності та стимулює розвиток національних інтересів і задає тон тому, що є справді захист державної мови.

«Мені як Уповноваженому із захисту державної мови надзвичайно приємно, що Тернопіль — перший обласний центр України, який сьогодні затвердив міську програму розвитку та функціонування української мови як державної. Це прецедентно. Це надзвичайно важливо, зважаючи на фронт мовний, на фронт бойовий та інформаційний у стані гібридної війни», – сказав у своєму виступі Тарас Кремінь.

Нагадаємо

У 2020 році з ініціативи міського голови Сергія Надала у Тернополі організували збір підписів на підтримку звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України щодо перегляду мовного законодавства. Більше 20 тисяч жителів громади поставили тоді свої підписи з прізвищем на підтримку державної мови.