Головна Новини Спалах кишкової інфекції у тернопільському садочку: підозрюють неякісні харчі (Відео)

Спалах кишкової інфекції у тернопільському садочку: підозрюють неякісні харчі (Відео)

На Тернопільщині медики зафіксували три спалахи інфекційного захворюавння серед дітей та дорослих. Два вогнища гострої кишкової інфекції виявили у дитячих садочках Тернополя та ще одне у дошкільному закладі села Джурин Чортківського району.

Як розповів лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев, на сьогодні найбільш напруженою залишається ситуація у селі Джурин. Захворіли не лише вихованці дитячого садочка, а й дорослі, які перебували у контакті з дітьми, повідомляє Файне місто.

“Вогнище виявлено у дитячому садочку села Джурин Чортківського району. Тут найбільш складне вогнище – збільшується кількість хворих, вже по домашніх вогнищах. Тобто, дітки із садочка послужили ще й джерелом захворювання для своїх рідних. Там є проблеми. Комплекс заходів продовжується. Етіологічний фактор – норавірус”, – каже Володимир Паничев.

Що стосується дошкільних закладів обласного центру, то в одному із двох садочків, де виявлено спалах інфекційного захворювання, постраждалі відвідують різні вікові групи. Офіційно діагнози встановлено у 16 хворих. Підстав для паніки немає, ситуація контрольована. Здійснено відбір матеріалу для лабораторного дослідження, організовано комплекс протиепідемічних заходів та проведено заключну дезінфекцію.

“Вже третій день в закладі є вогнище. Офіційних діагнозів 16. Етіологічний фактор ще не з’ясований, лабораторні дослідження ще не завершені. Говорити про етіологію поки не можемо, але у нас є окремі харчові продукти та страви, які, ймовірно, могли б слугувати факторами передачі інфекції. Там працюють фахівці лабораторного центру, працівники сімейної медицини, педіатричної служби, міські управління освіти та охорони здоров’я”, – зазначив лікар-епідеміолог.

В іншому дитячому садочку Тернополя спалах кишкової інфекцій був незначний, – поінформував лікар-епідеміолог. Вогнище вдалося практично ліквідувати. Захворіли діти однієї групи.

“В абсолютної більшості дітей був легкий перебіг захворювання. Ми з’ясували, що це ротавірусна інфекція. Завдяки своєчасному виявленню інфекція не поширилася серед інших груп. На сьогодні ніхто із дітей не перебуває на лікуванні у медичному закладі.”

Довідка: Ротавірусна інфекція – одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є Ротавірус людини. Переважно виникає в холодну пору року, за статистикою найбільшу кількість хворих реєструють з листопада по квітень. Також, це захворювання може носити епідемічний характер.

Найчастіше хворіють діти віком від 6 місяців до 4-5 років. Вірус вражає не тільки дітей, можуть хворіти й дорослі люди, у них захворювання зазвичай протікає в легкій формі зі стертими симптомами. Інкубаційний період триває до 5 діб (в середньому – 2-3 доби).

Для ротавірусної інфекції характерним є гострий початок: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Також, може з’являтись нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. 

Ротавірусну інфекцію часто сприймають за ГРВІ. Різниця в тому, що по своїй природі вірус грипу  може розмножуватися і розвиватися тільки на слизовій оболонці дихальних шляхів, але ні шлунок, ні кишківник не відносяться до органів дихання. Ротавірус, будучи кишковою інфекцією, не має жодного відношення до вірусу грипу. Для підтвердження діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу.