Головна Новини Підволочиська районна лікарня заборгувала за опалення понад 800 тис грн

Підволочиська районна лікарня заборгувала за опалення понад 800 тис грн

Понад 800 тисяч гривень . Через тиждень медзакладу можуть відключити тепло. Про це розповіла бухгалтерка лікарні Надія Вербіцька. Зараз у лікарні майже 50 пацієнтів.

Старша медсестра інфекційного відділення Підволочиської лікарні Юлія Сорокіна каже, що тут зараз лікують 9 пацієнтів з COVID-19, пише Суспільне

“Практично всі хворі в нас знаходяться на кисневій масці. Тобто, не на ШВЛ, а напряму від кисню. Хворі на ШВЛ госпіталізуються в реанімаційне відділення, що буде з цими хворими? Їм буде холодно. Для них це дуже погано. Хвороба важка”, – каже Сорокіна.

Старша медсестра інфекційного відділення Підволочиської лікарні Юлія Сорокіна

Заступник головного лікаря Степан Данилишин розповів, що в цій лікарні є 49 хворих:

“З них 19 хворих на COVID-19, інші хворі лікуються в профільних відділеннях. В нас є двоє важких хворих на COVID-19. Вони знаходяться на лікуванні ВАІТ”, – розповів Данилишин.

Заступник головного лікаря Степан Данилишин

Головна бухгалтерка лікарні Надія Вербіцька розповідає, що боргують за тепло понад 824 тисячі гривень від березня. Заклад зараз на балансі Підволочиської районної ради. Ця установа й платила за комунальні послуги. Коли райрада припинила платити за тепло звернулися до об’єднаних територіальних громад Підволочиського району.

“Коли було 4 громади – Скалатська, Підволочиська, Скорицька і Новосільська. Ми центральна лікарня, яка обслуговуємо весь район. І кожного разу на початку року ми головам пишемо, що обслуговуємо 25% населення. Просимо виділити кошти на оплату енергоносіїв. Найбільшу частку має в нас Підволочиська ОТГ – до 60% населення. 20% Скориківської ОТГ, 20% Новосільської. Після виборів ці 2 громади об’єдналися і стала Скориківська. Вони нам відказують тим, що сплата ПДФО йде на Підволочиську ОТГ. Кошти нам не виділяють”, – каже Вербіцька.

Головна бухгалтерка лікарні Надія Вербіцька

Котельню орендує підприємець Олександр Бондаренко. Чоловік зараз на самоізоляції, тому ситуацію прокоментував телефоном. Чоловік каже, що лікарня має оплатити борг до нового року.

“Скоро не буде чим палити вже. Потрібно закупити сировину і є проблеми. Як не буде чим палити, то будемо відключати. Ми їм написали листи про оплату, що прийдеться відключати”, – розповів Бондаренко.

На Тернопільщині районна лікарня заборгувала за опалення понад 800 тисяч гривень

Керуючий справами виконавчого апарату Підволочиської райради Микола Рубльовський розповідає, що не можуть оплатити заборгованість, бо в бюджеті району не вистачає коштів:

“З 2015-го року в Підволочиському районі було утворено 4 територіальних громади. До складу цих рад ввійшли 35 місцевих рад. Зокрема, Скалатська міська рада, Підволочиська селищна рада, 33 сільських ради. Не ввійшла до складу ОТГ одна Токівська сільська рада, яка була основним наповнювачем районного бюджету. В районному бюджеті не було достатніх коштів на протязі року, аби погасити наявну заборгованість, яка виникла в лікарні”.

Керуючий справами виконавчого апарату Підволочиської райради Микола Рубльовський

Підволочиську райраду ліквідують через 2 місяці. Тоді лікарня може перейти на баланс Тернопільської районної ради, каже голова цієї ради Віктор Козорог. За його словами, коштів, щоб утримувати лікарню в бюджеті району теж не має.

“Ми плануємо спілкуватися з громадами, які знаходяться на території колишнього Підволочиського району, спільно приймати такі рішення, щодо забезпечення, адже лікарні в нас на передовій”, – каже Козорог.

На Тернопільщині районна лікарня заборгувала за опалення понад 800 тисяч гривень

Кореспонденти Суспільного телефонували до голів трьох громад, жителів яких обслуговує лікарня. Голова Підволочиської громади Віталій Дацко, розповів, що за цей рік на заклад виділили понад мільйон 400 тисяч гривень. Голова Скориківської громади Ілько Стахурський повідомив, що цьогоріч виділяли 140 тисяч гривень. Голова Скалатської громади Петро Савончак каже, що коштів не виділяли, бо фінансують свою лікарню.