Головна Регіони За скандалом із побиттям учасника АТО у Тернополі криється боротьба між агрофірмами

За скандалом із побиттям учасника АТО у Тернополі криється боротьба між агрофірмами

Вже другий тиждень у Тернопільській області не вщухає конфлікт щодо побиття АТОвця Олександра Починка начебто «рейдерами» та представниками харківського «Оплоту». Вже й головний поліціянт області Олександр Богомол зробив офіційну заяву, що приїжджі із Харківської області перевірені за ресурсом «Миротворець» і не мають жодного відношення до організації «Оплот», а є членами юридичної компанії «Легіон», яка до цього три роки без жодних інцидентів працювала на Тернопільщині, а сам конфлікт виник на побутовому підґрунті, але місцеві активісти все продовжують спекулювати на національній ворожнечі, протиставляючи дві частини України. Цього разу – використовуючи той факт, що генеральний директор агрохолдингу «Мрія» працював раніше на Східній Україні. Днями ряд місцевих сайтів поширив інформацію про начебто рейдерські дії Агрохолдингу у Городниці з посиланням на сайт Тернополяни.

Суперечкою на побутовому рівні скористалися колишні власники «МРІЇ» та вирішили підігрівати конфлікт і  далі. Про те, що за скандалом криється боротьба аграрієв, зазначив під час круглого столу і Олександр Богомол: «Йдеться про групу підприємств, таких як «Мрія Агро Підгайці», «Колос Агро» та інші, що належать колишньому керівництву компанії «Мрія», з одного боку, і самим агрохолдингом «Мрія», новий менеджмент якого протягом останніх 2,5 років намагається відвоювати свої права на обробіток земель, на які має договори оренди, з іншого боку».

Інцидент із побиттям учасника АТО та подальшим переслідуванням і обстрілом автомобілю представників охоронної фірми «Легіон» був би дійсно дуже схожий на конфлікт на ґрунті «хто тут більший патріот», якби не два факти. На мітингу, який одразу після побиття вдалося миттєво організувати під ОДА, було помічено Ю. Накельського, А. Кирпу, С. Мозеля та пана Котовського – працівників Олександра Науменка, колишнього топ-менеджера Агрохолдингу «МРІЯ», який працював у команді Миколи Гути, що обікрав компанію на 1,1 млрд дол. і втік до Швейцарії. Другий факт – авто з представниками «Легіону» обстріляли не обурені мітингуючи, а професіонали – така ж охоронна фірма, яка також має вогнепальну зброю та найнята Гутами з Житомирської області ще минулого року для рейдерського захоплення автотранспортного підприємства у Хоросткові. 

«Під враженням, під патріотичним закликом, ледь не завели ситуацію в тупик, – прокоментував головний поліцейський області. – Слава Богу, наші патріоти їх (компанію «Легіон» – прим. авт.) не догнали. Зате їх догнали їхні конкурентипредставники структури, яка охороняє конкурентів «Мрії». Догнали «Легіон» біля Плугова, перекрили дорогу бусом. Ті побачили, що перекрита дорога, вирішили не вступати в конфлікт, розвернулися. Була обстріляна машина «Легіону». Куля з мисливської рушниці попадає в багажник, пролітає через основу щітки для очищення вікна, заходить в машину», – коментує Олександр Богомол.

Цікавим є факт, чому так активізувалися представники Гут, що вдаються до таких брудних методів. Справа в тому, що у грудні 2016 року Комісія при Мінюсті з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації повернула кредиторам «Мрії» – великим міжнародним банкам і фінансовим установам – корпоративні права на 10 юридичних осіб та їх земельні активи в розмірі 5 тис. га, які в незаконний спосіб були виведені зі складу агрохолдингу попередніми власниками. Рішенням цієї ж Комісії компанії повернули також автотранспортне підприємство у Козовій, яке було виведене незаконним шляхом менеджерами Гут на свою підставну фірму. Саме тоді підконтрольні Гуті інтернет-сайти розпочали «чорну рекламну кампанію», вперше назвавши членами «Оплоту» представників охоронної фірми «Легіон» з Харківської області, запрошених для охорони підприємства, а законне повернення – рейдерським захопленням.

«Мені просто здається, що наші патріотичні сили втягують в те, щоб відрегулювати вплив одної чи іншої агрофірми на ці процеси, – заявив Олександр Богомол. – Тому я, як начальник поліції, закликаю, в першу чергу, відмежувати побутовий конфлікт від розборок між агрохолдингами. В другу чергу, закликаю не використовувати патріотичні сили у вирішенні конфлікту бізнесу. Закликаю зобов’язати агрофірми, в першу чергу, сісти за стіл переговорів, обмежити участь озброєних людей у конфліктах. При виникненні конфлікту обов’язково повідомляти поліцію для того, щоб ми могли вчасно відреагувати та не допустити порушення громадського порядку. Залучати максимально державну службу охорони (ДСО), яку можна також найняти. Коли будуть працювати ДСО, а вони працюють по легальній службі, то ніякі «тітушки», ніхто ні на кого скакати не буде».

Власне, цією порадою і скористалися в агрохолдингу «Мрія». Днями компанія розпочала посівну на землях у селі Городниця, які пан Гута вже бачив частиною своєї нової аграрної піраміди – ТОВ «Аграрна Городниця» –  та почав незаконно їхній обробіток у той час, коли ще діють договори оренди з «Мрією». Для охорони від провокацій агрохолдинг скористався послугами Державної служби охорони. Але це також не сподобалося опонентам – компанію одразу звинуватили у надмірному залученні офіційної охорони. Паралельно з’явився  і новий виток інформаційної боротьби – розповсюдження листівок проти офіційної «Мрії», начебто компанія гіпнозом змушує селян віддавати землю. Далі буде….