Головна Регіони Делегацiя з Тернопiльщини вшанувала жертв Сагринської трагедiї

Делегацiя з Тернопiльщини вшанувала жертв Сагринської трагедiї

Трагедія 1944 року у Сагрині, під час якої підрозділами армії крайової було вбито сотні українців, досі болить кожному, особливо жителям Холмщини, адже тоді було вбито або ж насильно виселено саме їх родичів. Щоб вшанувати пам’ять усіх загиблих та невинно убієнних, на тому злощасному місці відкрили меморіальний комплекс. На його відкриття приїхав Президент України, а також делегації з Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської, Волинської областей. До меморіалу також поклали квіти й запалили лампадки.

“Наш обов’язок зробити все для того, щоб пам’ятати цю жертву, а також зробити так, щоб наші народи більше не знали розбрату і протистоянь, – наголосив Президент України Петро Порошенко. – Здавна український і польський народи поєднують спільність культури та традицій, нас також єднає досвід боротьби за власну свободу проти імперських і тоталітарних режимів. Тому нам варто весь час говорити і пам’ятати про цей досвід”.

Утім, поруч зі спільними перемогами, найболючішою травмою залишається братовбивчий, збройний, польсько-український конфлікт 1943-44 років, і, власне, всіх 40-их років минулого століття, який залишив глибоку рану і тут, на Холмщині.

“Понад сім десятків років тому українці Сагрині і навколишніх сіл стали жертвою брутальної збройної акції, яку вчинили проти мирних мешканців окремі підрозділи польського підпілля”, – нагадав Президент України. Він підкреслив, що сотні чоловіків, жінок, дітей загинули тільки за те, що називалися українцями, за те, що ходили до іншої церкви. “Схилімо голови у спільній молитві за їхню світлу пам’ять”, – сказав Петро Порошенко.

Він також закликав молоде покоління як польської держави, так і української ніколи більше не повторити такої трагедії. “Перед пам’яттю невинних жертв Сагрині закликаю всіх нас: як поляків, так і українців до християнського прощення, до взаємного прощення закликають нас з небес усі невинні жертви братовбивчих конфліктів між нашими народами!” – зазначив Глава Держави. Й акцентував, що в жодному разі сторінки трагічного минулого не повинні стати на заваді нашому сьогоденні та спільному європейському майбутньому.