Головна Політакценти Кайда працює по-регіональному, або чим комп’ютер кращий від гречки

Кайда працює по-регіональному, або чим комп’ютер кращий від гречки

Парламентські вибори в Україні вже досягнули свого апогею з всією належною атрибутикою – пропагандистськими матеріалами в газетах та на телебаченні, біл-бордами та,  обдаровуванням виборців заможними кандидатами у депутати. Сьогодні, кандидати змагаються вже не в ораторській майстерності чи у популяризації власних передвиборчих програм, а у тому хто якнайкраще та найефективніше «обдарує виборця». Навіть не зважаючи на наявність п. 13 статті 74 закону про вибори народних депутатів, що трактує таке «обдаровування» як прямий підкуп виборців і передбачає знання кандидата з виборів за такі дії.

Тернопіль попереду усієї планети.

Інтернет простір України щодня поповнюють новини про те, що кандидати в народні депутати в столиці роздають продуктові набори в кращих традиціях Леоніда Черновецького, в Донбасі – безкоштовно привозять вугілля, а в окремих округах України навіть безкровно роздають мацу етнічним євреям. Також чиновники-кандидати за державний кошт прокладають дороги, проводять газ і видають це за свою заслугу. Зрозуміло що найчастіше використовують так звані «гречані технології» виборчі штаби провладних партій, але й декларовані опозиціонери теж не цураються таких методів. Однак, як завжди, наше місто попереду «всієї планети», наші кандидати підкуповують виборців вишукано, по-тернопільські. Адже,жоден біль-менш адекватний кандидат-тернополянин не дозволить собі роздавати пакети з гречкою або особисто давати виборцю 100 гривень. Як показує виборча кампанія голови Тернопільської обласної ради, вихідця з Бердянська, Олексія Кайди, купляти виборців теж треба вміти.

 «Наші кандидати підкуповують виборців вишукано, по-тернопільськи».

Скільки коштує рядовий Швейк?

17 серпня Олексій Кайда взяв участь в урочистостях з нагоди 70-річчя військової частини А 1769, що дислокується у Тернополі. Очевидно,  там новоспечений кандидат переконував військових віддати йому свої голоси. Але, як виявилося друкованої продукції та ораторської майстерності кандидата виявилося не достатньо і він урочисто вручив військовим цінний подарунок – персональний комп’ютер, що тепер буде стояти десь в генеральському кабінеті. Логіка такого вчинку цілком зрозуміла – солдати люди підневільні і в переважній більшості голосують як скаже їх командир. І жодна «Опора» чи «Чесно» не зможе дорікнути Кайді пунктом 13 статті 74 закону про вибори народних депутатів, де сказано: “Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів…”  Адже хто може противитися комп’ютеризації української армії. Мало кого буде також цікавитися, що дарування комп’ютера відбулося вже у якості кандидата. Згідно офіційних даних ЦВК Кайду Олексія Петровича зареєстрували кандидатом 10 серпня, про що є відповідне рішення під номером 233.

«Чому Олексій Кайда не подарував комп’ютер військовій частині рік назад, а Надія Хопnян не вручила інвалідний візок талановитій вишивальниці ще до виборчої кампанії»

Проаналізувавши хід передвиборчої агітації на Тернопільщини, можна побачити, що кандидат-свободівець використосує методи роботи своїх ідеологічних противників – регіоналів. Так нещодавно голова Гусятинської районної ради та, за сумісництвом, дружина тернопільського губернатора та кандидат у народні депутати Надія Хоптян  вручила жительці м.Копичинці сучасний багатофункціональний інвалідний візок. І знов у нікого не підніметься рука засудити цей вчинок, незважаючи на всі разом взяті статті закону про вибори. Однак, все таки виникає закономірне питання, чому Олексій Кайда не подарував комп’ютер військовій частині рік тому, а відтермінував цю урочистість на розпал виборчої кампанії, або чи не потребувала талановита вишивальниця з Копичинців інвалідного візка ще до виборчої кампанії? Звичайно потребували, більше того комп’ютеризація та забезпечення інвалідів візками є одним з професійних обов’язків і Олексія Кайди і Надії Хоптян, які є керівниками представницької та виконавчої влади відповідно області та району. Для чого Кайді «регіональні» методи агітації?Передвиборча стратегія представника Партії регіонів в принципі зрозуміла, зважаючи на антиукраїнську політику діючої влади, на Тернопільщині прихований та відкритий підкуп виборців (так звані «гречані технології») є чи не єдиною можливістю для кандидатів від партії влади отримати хоч якусь підтримку місцевих мешканців. Однак, чому такі методи агітації обрав представник опозиційної ВО «Свобода» Олексій Кайда? Тут може бути декілька причин. По-перше, діючий голова обласної ради ймовірно боїться, що він не стане народним депутатом, використовуючи лише методи прямої агітації. Адже навіть електорат “Свободи сьогодні розколовся і його частина на відріз відмовляється голосувати за популіста та вихідця з Бердянська, який не виконав своєї жодної попередньої передвиборчої обіцянки. В середовищі тернопільської “Свободи” давно вже зріє конфлікт. По-друге, він не має права на ризик. Адже дуже багато поставлено на карту. Тому Кайда за будь-яку ціну має потрапити у Верховну Раду. У даному контексті пригадується заява депутата обласної ради від Партії регіонів Павла Федика, що провладна більшість чекає Кайду у Верховній Раді значно більше ніж його самого. Як стверджує «регіонал», у разі переходу голови обласної ради у Верховну Раду, його місце займе представник сателіту Партії регіонів єдиноцентрівець Сергій Тарашевський. Це принаймні пояснює, чому тернопільський свободівець використовує тактику «купівлі виборців» і не боїться покарання з боку ЦВК, яку сьогодні повністю контролюють пропрезидентські сили.

Діючий голова обласної ради знає, що він не стане народним депутатом, використовуючи лише чесні методи агітації”.

А, якщо звернути увагу, що передвиборчий ролик Олексія Кайди з нагоди Дня Незалежності розроблений у кращих традиціях «позитиву» та «покращення», що використовують технологи Партії регіонів, свободівець використовує не лише методи політтехнологів «регіоналів», але й самих цих політтехнологів. Тому, цілком логічним апогеєм «регіонально-свободівської» кампанії Олексія Кайди, має стати приїзд у Тернопіль автора горезвісного закону про мовну політику Вадима Колесніченко. Він буде вести у прямому ефірі дискусію з Олексієм Кайдю, який, на фоні цього українофоба, буде виглядати супер-патріотом та захисником української мови. І вже не буде мати значення те, що сьогодні народні депутати-опозиціонери навіть не вітаються з Колесніченком. Всі забудуть, що Кайда нічого не зробив для виселення “регіонального губернатора” Хоптяна з будівлі облдержадміністрації, як обіцяв, що після ефектних заяв про те, що рада не буде слухати звіту про виконання програми соціально-економічного розвитку без доповіді самого “губернатора”, таки зробила це, хоча і не затвердила звіт. Тож виходить, що слова “кандидата-опозиціонера” знову розійшлися з ділом. Але кого це цікавить, коли час роздавати “виборчі подарунки”.