Головна Політакценти Існуючі проблеми можуть бути вирішені лише перезаснуванням держави – Роман Безсмертний

Існуючі проблеми можуть бути вирішені лише перезаснуванням держави – Роман Безсмертний

Як завершити війну, подолати корупцію та підняти рівень життя? Ці та інші актуальні питання обговорювали жителі Тернопільщини на форумі-дискусії «Якої ми хочемо України». Серйозно подумати над спільним баченням майбутнього пропонує кожному громадянину політик, дипломат і майбутній кандидат у президенти Роман Безсмертний.

На його думку, будь-яка політика має бути замовленою суспільством, тобто ідеї мають опиратися на волю людей. Тому у різних областях України майбутній кандидат у президенти проводить зустрічі-дискусії із громадянами «Якої ми хочемо України». У Тернополі така зустріч відбулася 10 жовтня. Під час свого виступу Роман Безсмертний поділився своїми думками з приводу того, як вирішити найактуальніші для українського суспільства проблеми і запросив учасників висловити свої.

Як завершити війну?

«Зараз є декілька небезпек, які загрожують існуванню держави і самого суспільства, – зазначає Роман Безсмертний. – Ключові із них – це війна і безпека. – Війна не тільки принесла втрату території, вона принесла й тривогу. Найкращий інструмент «лікування» від страху війни – сильна армія. У нас йде п’ятий рік бойових дій. Сьогодні, навіть в тому обмеженому контингенті, який бере участь у боях, не вистачає 7,2 тисячі солдат та офіцерів. Тільки цього місяця недобір становить 1300 осіб. До цього часу у нас немає патронного заводу. З одинадцяти анонсованих видів бронетехніки ні одна не поставлена на серійне виробництво. Переговори в Мінську були потрібні як пауза, але ця пауза не використана належним чином.

Знаєте де ми помиляємося? Коли використовуємо слово «війна». Це для нас з вами війна, бо там гинуть наші діти, а для держави це не війна – спочатку говорили, що це АТО, а тепер – ООС. Це ще одне свідчення того розриву, який існує між державою та суспільством».

Коментуючи ситуацію в Парламентській асамблеї ради Європи щодо Росії, політик зазначив:

«Дискусія у ПАРЄ 9 жовтня була дуже показовою у цьому питанні. Ми кажемо: «Ми хочемо у Європу», а Європа вибирає між російськими грошима і європейськими цінностями. Дуже показовий вибір. Не думайте, що 9 жовтня питання було вирішене назавжди. Я за європейську Україну, але не за Європу ціною України. Очевидно, що нам конче необхідне формування сильної, боєздатної армії. Здатність протистояти Росії – це єдиний аргумент, який сприймається сьогодні у Європі як актив України».

Політик вважає, що для завершення війни потрібно виходити на прямі переговори з Кремлем, як би неприємно це не було. Зброя та боєприпаси на окуповані території надходять з Росії, в Росії ж утримуються наші полонені. За словами Безсмертного, державний діяч повинен вміти поставити інтереси суспільства вище власних антипатій. Зрештою, з Путіним спілкуються Трамп і Меркель, і тільки Україна, по чиїй території проходить війна, стоїть осторонь таких переговорів.

Поки держава не знає, як вирішувати проблему війни, відбувається повзуча ескалація конфлікту. Так, у нас вже не дві зони зіткнення, а три. До Криму і Донбасу додається Азовське море. А що буде далі? З Азовського моря відкриті Херсонська, Миколаївська, Запорізька області.

«Тему війни я би поділив на дві частини: зупинення «гарячої» фази та реінтеграція, – наполягає політик. – І треба розрізняти рецептуру по відношенню до Донбасу, по відношенню до Криму і Азовського моря. Це три різні рецепти. Що стосується гарячої фази. І Росія, і Україна ратифікували угоду про нерозповсюдження звичайних озброєнь. Ця угода передбачає санкції, але вона не застосовується. Її треба було включити у перелік тих законів, по яких застосовувалися санкції. Я не випадково сказав, що зброя і боєприпаси поставляються конвоєм. Значить треба взяти на себе зобов’язання в таких же об’ємах поставляти гуманітарну допомогу на окуповані території за гроші ООН, але щоб Росія припинила гнати туди свої вантажі. Ми будемо поставляти муку, хліб, все що треба. І з часом стріляти перестануть. Чому ці речі не застосовуються? Це запитання не до мене. Припинення гарячої фази може тривати 1,5-2 роки. Реінтеграція – десятки років. Тільки розмінування, за даними фахівців, які аналізували наявні карти мінних полів, що подавалися у Мінськ, займе до 15 років. Найважче питання – гуманітарна політика. Нам необхідно вести діалог з тими людьми, які залишилися на окупованій частині Донбасу, і яких всі держави – в тому числі Росія – визнають громадянами України. На 46 тисяч бойовиків там 3 мільйони українців. І саме від них буде залежати хід реінтеграції», – говорить Безсмертний.

Як подолати корупцію?

«Де береться корупція? Звідки починається? Її логічний ланцюжок такий: монополізація-олігархізація-корупція. 13 років тому був останній випадок, коли Фонд держмайна перевірив угоди купівлі-продажу під час приватизації об’єктів і зобов’язання по цих угодах. Це було у 2005 році по «Криворіжсталі». Більше ніхто на ці угоди ніякої уваги не звертав. Яку ж тоді роль виконує Фонд держмайна? Далі. Ми кажемо у нас є проблема із комунальними тарифами. А де їх визначають? Це Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Для чого вона задумувалась? Ця комісія мала би організовувати діалог між продавцем і покупцем. Але сьогодні комісія діє в інтересах певного кола осіб. І встановлює тарифи, в які вже закладена корупційна складова, премії топ-чиновникам, відпочинок на Мальдівах, нові машини…Так яку ж роль відіграє у цій ситуації Антимонопольний комітет?»

За словами політика, новостворені органи, такі як ДБР, НАБУ, НАЗК, САП боряться не з причинами, а з наслідками корупції. І поки що більше конкурують всередині себе, ніж вирішують проблему.

Безпека і рівень життя

«Сьогодні тема економіки та безпеки йдуть поруч, – переконаний Роман Безсмертний. – Ми вважаємо, що питаннями безпеки має займатися виключно поліція. П’ятий рік поспіль жодного рішення в Уряді з питань безпеки не приймають. Ми продовжуємо жити застарілими ідеями: для оборони – армія, для безпеки – поліція. Насправді, питання оборони і безпеки – це питання Президента, Уряду, парламенту, регіональної влади, місцевої влади, громадських інституцій. Громадянське суспільство було потрібне державі до того часу, доки воно закривало діри Міністерства оборони з постачанням техніки, обладнання, обмундирування і так далі. А через два роки прозвучала фраза: «Вони не потрібні.». А контроль за діяльністю системи? Уряд замість того, щоб займатися питаннями безпеки, займається втручанням у бізнес».

На переконання політика, саме через те, що уряд займається не тими справами, якими повинен, і спостерігається відтік українців за кордон в пошуках кращої долі. Щоб люди почали повертатися, треба аби в Україні були конкурентні «білі» зарплати. Для цього необхідно вести діалог з бізнесом, завдяки якому відбувається економічне зростання.

«Треба запитати у бізнесу: «Що вам потрібно, щоб ви платили таку ж зарплату?». Тема економіки – це тема бізнес-клімату. Я вже не кажу про похідні від цього – соціальні гарантії та соціальне забезпечення. Є лише один спосіб зростання зарплат, пенсій і загалом соціальних стандартів – зростання економіки».

Вихід – у перезаснуванні держави

Роман Безсмертний переконаний, що при такій інституційній нездалості і кволості треба перезасновувати державу. По суті, будувати її «з нуля».

«Ми вже не потягнемо ситуацію з таким парламентаризмом, такою виконавчою владою, таким місцевим самоврядуванням, – говорить політик. Візьміть Конституцію і побачите, що правам людини там відведена ледве третина, все інше – повноваження державних органів. Настала ситуація при якій неможливо далі рухатися з такою моделлю держави. Якщо переписувати Конституцію, то не переписувати повноваження між президентом і прем’єром – це нічого не дасть звичайній людині. Потрібно змінювати всю модель держави. 2/3 потреб громадян можуть задовольнятися на рівні територіальної громади, але 2/3 повноважень для цього знаходяться у центрі. Всюди говорять одне і те ж: «Київ нас не чує!». А як він може почути? В сьогоднішній системі держави просто немає такого «каналу», за яким регіони можуть достукатися до столиці».

Роман Безсмертний вважає, що якщо не відбудеться перезаснування держави, Україну чекає чергова революція. Особливо небезпечна через те, що країна знаходиться у стані війни.

Інструментом перезаснування є прийняття нової Конституції, в основі якої будуть права й інтереси людини. Для впровадження нової державної моделі знадобиться перехідний період, внормований спеціальним Конституційним актом. Тривалість періоду – до трьох років. За цей час можна узгодити нову інституційну модель, підготувати кадри і запровадити її. І отримати нову політичну та економічну систему.

«Нам необхідно повернути державу до її головної мети – служити потребам та інтересам людини», – завершив свій виступ Роман Безсмертний.