Головна Політакценти Іван Чайківський знає, як зробити продукти для українців дешевшими

Іван Чайківський знає, як зробити продукти для українців дешевшими

Зниження ставки ПДВ до нуля для виробників харчової продукції та продуктів її переробки – це спосіб зменшити вартість харчів, підтримати сільгосптоваровиробників бути конкурентоздатними та попередити продовольчу кризу. У цьому переконаний народний депутат з Тернопільщини, секретар аграрного комітету Верховної Ради України Іван Чайківський.

«Це практика, яку з другого півріччя 2022 активно застосовуватимуть країни Європи. З 1 лютого Польща уже запроваджує для значної частини продуктів харчування “нульову” ставку ПДВ», – зазначив Іван Чайківський.

За його словами, депутатська група «Партія «За майбутнє» вже зареєструвала у Верховній раді законопроєкт, який зробить нашу країну конкурентоздатною на світовому ринку.

«Уряд має зробити 2022 рік — роком створення доданої вартості в агропромисловому комплексі та інших важливих секторах економіки. Європа активно реформує податкове законодавство, встановлюючи нульовий ПДВ для всіх продуктів харчування, а також фруктів і овочів. Згоди про це було досягнуто у Брюсселі в рамках тексту Директиви ЄС про ПДВ. Її планують затвердити в Європарламенті та схвалити в Раді Європи. Це означає, що орієнтовно в другому півріччі 2022 року в країнах ЄС почне діяти нульова ставка ПДВ на основні продукти харчування», – пояснює народний депутат, секретар аграрного комітету Іван Чайківський.

За словами нардепа, сьогодні в Україні ці товари оподатковують за ставкою 20%. Наші виробники та переробники в таких нерівних податкових умовах працювати просто не зможуть.

«Щоб підтримати українського товаровиробника влада має зробити кроки на зустріч, адже, якщо підприємства зупинятимуть роботу, то держава недоотримає не лише ПДВ, а й ПДФО і збитки будуть набагато більшими», – наголошує Іван Чайківський.

Крім того, зниження оподаткування зменшить кінцеву ціну продуктів харчування і тим самим збільшить купівельну спроможність громадян.