Головна Політакценти Ярина Герета оскаржує в суді призначення на посаду Марії Гудими

Ярина Герета оскаржує в суді призначення на посаду Марії Гудими

Апеляційний суд Тернопільської області скасував ухвалу Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 8 травня 2018 року у цивільній справі за позовом Ярини Г. до Тернопільської обласної ради.

Як встановлено судом, у травні 2018 року Ярина Г. звернулась до суду першої інстанції з позовом про визнання протиправним та скасування рішення Тернопільської обласної ради №790 від 2 листопада 2017 року “Про призначення Марії Г. на посаду директора Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв ім. Ігоря Герети”, посилаючись на те, що відповідач надав перевагу Марії Г., тим самим порушив її права на рівні умови участі у конкурсі.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду від 8 травня 2018 року Ярині Г. відмовлено у відкритті провадження з тих підстав, що предметно дана справа підсудна Тернопільському окружному адміністративному суду. Представник позивача з цим не погодилась і подала апеляцію.

Заслухавши пояснення сторін, ознайомившись із матеріалами справи та доводами апеляційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, оскільки п. 4 постанови Пленуму ВАСУ №8 від 20.05.2013 р. “Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів” встановлено, що призначення чи звільнення директора комунального підприємства, установи чи організації є трудовими відносинами, що не належать до юрисдикції адміністративних судів, а повинні розглядатись у порядку цивільного судочинства.

Таким чином, колегія суддів вважає, суд першої інстанції порушив право позивача на доступ до правосуддя, закріплене ст. 6 Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, що є частиною національного законодавства України, а тому ухвалу суду першої інстанції слід скасувала, а справу направила у цей же суд для продовження розгляду.