Головна Політакценти «Якби закон про мову прийняв парламент ще першого скликання, то в Україні...

«Якби закон про мову прийняв парламент ще першого скликання, то в Україні не було б жодного «майдану»!» – нардеп Микола Люшняк

Депутати Верховної Ради України проголосували довгоочікуваний закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

Цей документ підтримали 278 народних обранців. Проти проголосували 38 депутатів, ще 25 не голосували, а 7 – утримались. В числі тих, хто проголосував «за» і народний депутат з Тернопільщини від БПП Микола Люшняк.

– Нарешті депутати прийняли закон про мову. Це новий виток розвитку України. Законопроект розглядали майже два місяці, документ зазнав чимало правок, що дозволило вдосконалити його. Саме завдяки цьому законові українська мова лунатиме скрізь у публічному просторі. Я вважаю, що це чудово, адже будь-яка державність твориться завдяки національній свідомості людей. А що таке національна свідомість? Це те, що об’єднує громадськість: віра, історія, культура і, звісно ж, мова. І якщо ми хочемо розбудовувати Україну, хочемо, щоб наша держава була могутньою, економічно потужною та незалежною, повинні підтримати закон про мову, оскільки це – наша унікальна ідентичність, те, що відрізняє нас від інших держав. Все починається з мови. Якби новітня історія України розпочалася зі справжнього закону про мову, і Верховна Рада першого скликання прийняла його, то ми б не побачили жодного «майдану» і не гинули б тисячі патріотів. І мітинг, який був під стінами Верховної Ради під час розгляду цього законопроекту, свідчить про те, що українці розуміють його необхідність!  наголосив Микола Люшняк.

Народний депутат також пояснив, що закон про мову набуде чинності через два місяці після його публікації. Документ визначає українську мову єдиною державною та офіційною мовою країни. Разом з тим, дія закону не поширюватиметься на сферу приватного спілкування та релігії, але він зобов’язує кожного громадянина володіти державною мовою.