Головна Політакценти Що приховують депутати Тернопільської міської ради?

Що приховують депутати Тернопільської міської ради?

Виборці мають мати доступ до інформації про свого депутата. Місце, де така інформація зібрана – є сайт органу місцевого самоврядування. На сайті Тернопільської міської ради є мінімум два розділи, в яких міститься інформація про депутатів – Депутатський корпус та Декларація депутатів.

У розділі Депутатський корпус повинен бути номер мобільного телефону, mail-адреса, інформація про освіту, партійність, місце роботи і посада, інформація про округ, час та місце прийому громадян, а також про помічників. Інформації насправді не є багато, проте, є такі обранці які приховують і її.

Експертами “Освітньо-аналітичного центру розвитку громад” були проаналізовані вказані розділи сайту та складений відповідний рейтинг відкритості депутатів Тернопільської міської ради. Інформація про номер мобільного телефону, mail-адреса, освіта, партійність, місце роботи, помічники та прийом громадян оцінювались у 10 балів, наявність декларації – 30. Пункт про наявність декларації мав найбільшу кількість балів оскільки з нього можна зрозуміти про доходи та витрати декларанта, а інформація є найбільш вичерпною.

Слід зазначити, що 21 депутат набрав максимальних 100 балів. 5 депутатів не розмістили власну декларацію (Іван Зінь, Тарас Білан, Володимир Гринда,Святослав Півторак, Роман Ляхович). 12 депутатів, напевне, соромляться власних помічників – тому приховують про них інформацію. 6 депутатів не забажали вказувати номер мобільного телефону і обмежились стаціонарним, тому отримали 5 з можливих 10 балів. Екс-секретар міської ради Ігор Турськийопинився в кінці рейтингу, оскільки не вказав жодного контактного номеру телефону та місця роботи. Аутсайдер рейтингу Роман Ляхович, окрім того що не надав декларацію, не вказав партійність та інформацію про помічників – тому набрав лише 55 балів.

Ми не прагнемо даним рейтингом когось похвалити, а комусь вказати на помилки. Наша мета – щоб депутати були максимально відкритими і нічого не приховували перед громадою. Ті, хто недобрав балів до максимальних 100 можуть легко змінити ситуацію – розмістивши відповідну інформацію на сайті.” – зазначив керівник організації Максим Черкашин.

taras.koctenko

15 21 3-1