Головна Політакценти Чому урядова знижка на “електрику” — це маніпуляція

Чому урядова знижка на “електрику” — це маніпуляція

Що насправді відбулося і чому українці не відчують

обіцяного «зниження» тарифу

  1. Що нам розповіли

На початку серпня уряд провів масовану рекламну кампанію про зниження ціни на електроенергію. Голова енергетичного відомства заявив, що перші 250 кіловат коштуватимуть на 24 коп дешевше, тобто 1.44 Квт/год. Широко розрекламоване рішення подавалося, як велике благо для більшості українців. Мовляв, уряд та держава дбають про українця. Однак, насправді, для більшості українців значних змін не відбулося. Вони платитимуть навіть більше ніж до підвищення тарифу урядом на початку цього року.

  1. Як відбулося насправді

“Зниження тарифу на електроенергію”, насправді є маніпуляцією з кількох причини:

  1. Якою є мета

Мета чергової рекламної кампанії, очевидна — це приховати реальне зростання вартості комунальних платежів, за які повністю відповідальний уряд.

  • Згідно даних незалежних експертів, зокрема порталу minfin.com.ua вартість електроенергії з початку року зросла на 37 %, враховуючи вже згадану “знижку”.Крім того ЗМІ, посилаючись на джерела в уряді переконані, що ціна за кіловат може зрости у 2,5 разів, принаймні такі сценарії серйозно розглядаються урядом. Тоді 250 Квт, будуть коштувати 875 грн, що повністю “компенсує” теперішню тимчасову знижку.
  • Крім того, завдяки уряду зросте і ціна на тепло і гарячу воду. За висновками експертів, навіть ціна для теплокомуненерго з урахуванням доставки складатиме близько 9-10 грн за кубоментр. У той самий час “Нафтогаз” закуповує газ українського видобутку, що формально згідно Конституції належить народу України за ціною в середньому 3 грн за кубометр.

Таким чином, уряд діє за принципом нечесних маркетологів у магазинах, коли спочатку ціна у два рази підвищується, а потім дається дрібна “знижка”, щоб покупець продовжував платити.