Головна Політакценти Чому Тернопільщина «безголова»?

Чому Тернопільщина «безголова»?

x_e587e993Тернопільщина на політичній карті України завжди є розмінною монетою, яку використовує для протиставлення і врівноваження Президент з політичними силами які при владі. На даний час слдається ситуація, що  за рахунок тернопільщини зміцнить свої позиції діючий премє’р, або використає як стримуючий фактор президент. Все це залежить від політичних «розкладів» у сусідніх Західноукраїнських областях.

Не слід виключати і місцеві впливи, які мають значення у призначенні на найвищу посаду в області. Зокрема, намагання керувати Тернопільщиною Романом Заставним, пропихаючи на посаду різного роду кандидатури типу Івана Стойка, Михайла Апостола, Віктора Шумади.

Таким чином, Заставний добився того, що Президент надав йому можливість прямого управління областю, та можливість посісти крісло гови ОДА. Однак, поки що, екс-мер Тернополя не поспішає братися до керівництва.

За даними джерел, на даний час в Адміністрації Президента розглядається три кандидатури на голову Тернопільської ОДА, Степан Барна (креатура Порошенка), Роман Заставний (креатура Яценюка) та Сергій Кудлаєнко (узгоджений з Яценюком ставленик Порошенка).

Останнім аргументом Порошенка, щодо кандидатур Заставного та Барни є те, що вони добре знають область, а зволікання та відмова обох кандидатів від крісла і очікування політичних торгів є зрівнюванням політичного рахунку Яценюк-Порошенко.

Найбільше імовірною виглядає стуація, коли і Барна і Заставний зрічуться крісла пішовши один проти волі Президента,  інший проти Прем’єра. Тоді ситуація складеться на користь Кудлаєнка, який є ставлеником Президента та з кандидатурою якого  вже попередньо погодився Яценюк. В цій ситації для стримування і противаги буде призначено заступника від премєрської команди, тут і зіграє ставка Романа Заставного з Віктором Шумадою. При цьому розкладі посади втратить просвободівське крило, а от Іван Крисак може втриматися, оскільки є представником коаліціантів – БЮТ.