Головна Політакценти Чого не вистачає Тернополю до повної «прозорості»

Чого не вистачає Тернополю до повної «прозорості»

Рейтинг прозорості ста найбільших міст України скали аналітики антикорупційної мережі Transparency International Україна та Інституту політичної освіти. Тернопіль у ньому зайняв 32 місце і увійшов у групу із не найкращими показниками. Чи є місцева влада прозорою досліджували за інформацією, яка розміщена на офіційному сайті міської ради. Усього було проаналізовано 13 сфер відповідальності місцевої влади за 91 показником.
Кожне місто могло набрати 100 балів. Та більшість показали середні результати на рівні 30-40 балів. Тернопіль набрав 33,5 бали. Високу оцінку наше місто, як розповіла керівник проекту Transparency International Україна «Розбудова прозорості в містах України» Катерина Цибенко, отримало у сфері інформації про роботу органів місцевого самоврядування, доступу та участі і бюджетуванні. В той же час, нуль балів експерти виставили за житлову політику, соціальні послуги та освіту.
«Це означає, що у Тернополі немає системи електронної реєстрації заяв на отримання житла та он-лайн черги, яка дозволяє заявникам відстежувати їхній статус, – пояснила Катерина Цибенко. – На сайті міста немає інформації про установи соціальної допомоги, нічого не відомо про те, як розподіляються місця у дошкільних закладах. Також залишає бажати кращого сфера фінансів та грантів – у Тернополі немає практики проведення конкурсів з розподілу коштів між інституціями громадянського суспільства.»
Керівник регіонального представництва центру «Ейдос» Ігор Процик детально розповів, що необхідно міській владі виправити в кожні із проаналізованих сфер. Наприклад, у сфері житлової політики, створити систему електронної реєстрації заяв на житло та онлайн-чергу, яка дозволить заявникам відстежувати їхній статус. Оприлюднити на офіційному або іншому веб-сайті відомості про житлові приміщення, які перебувають у власності громади, кількість житлових приміщень, кількість орендованих, вільних житлових приміщень, кімнат в гуртожитках, та оновлювати їх не рідше одного разу на 6 місяців. Оприлюднити інформацію про способи та критерії розподілу житла. Розміщувати анонси засіданнь громадської комісії з житлових питань, а також протоколи цих засідань. Створити онлайн-чергу проведення капітального та поточного ремонтів житлових будинків.
Рейтинг прозорості складали у травні-червні цього року. І з того часу відбулися певні зміни щодо відкритості тієї чи іншої сфери. Так, нещодавно запрацювала інтерактивна карта комунального майна Тернополя, у якій вже враховані деякі рекомендації щодо житлової політики. Є у Тернополі й електронний запис у садочки, але він не інтегрований у сайт міської ради, так само, як і запис до лікаря. Начальник відділу зв’язків з громадськістю за засобами масової інформації Мар’яна Зварич також зазначила, що зараз триває робота над повним оновленням та структуризацією сайту міської ради. І при його оновленні будуть враховані рекомендації не тільки цього, а й інших рейтингів, які отримало місто.