Головна Політакценти Чим володіє та скільки заробляє основний претендент на голову НБУ Яків Смолій

Чим володіє та скільки заробляє основний претендент на голову НБУ Яків Смолій

Дохід претендента на пост голови Національного банку України, нинішнього заступника голови НБУ Якова Смолія у 2017 становив понад 15 мільйонів гривень.

Відповідні він вніс до щорічної декларації, опублікованої в Єдиному держреєстрі декларації.

Зарплатня Смолія у 2017 році становила 2 306 102 грн, тоді як у 2016 році ця сума дорівнювала 1 823 737 грн – за рік зарплатня посадовця зросла на понад 480 тисяч гривень.

Крім того, загальний дохід замглави НБУ за 2017 становив більше 15 млн гривень, зменшившись на понад 5 млн, порівняно з 2016.

Майже 2,5 млн із доходів становило надання майна в оренду. Серед орендарів кілька банків, зокрема, “Райффайзен банк Аваль”, “Правекс банк” та “КСГ банк”, а також підприємства, від яких він отримує дохід за цінними паперами.

У декларації також містяться доходи дружини Смолія, де найбільшою часткою є дивіденти. Сумарний дохід подружжя Смоліїв за попередній рік становив майже 18,5 млн гривень і порівняно з 2016 зменшився на понад 4,5 мільйони.

Зменшились також і кошти на банківських рахунках посадовця НБУ та дружини – на майже 1,8 мільйонів. В 2017 подружжя задекларувало 10 903 181 гривень, 2 618 євро та 3 970 722 доларів на рахунках.

З нерухомості в декларації Смолія зазначені 12 земельних ділянок, 2 квартири, 19 офісів, 2 гаражі, житловий будинок, апартаменти, будинок сімейного відпочинку та фізкультурно-оздоровчий комплекс. Майно розташоване в Київській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій областях, в столиці та в Севастополі.

Крім того, Смолій – власник трьох автомобілів: Volkswagen Multivan 2012 року, Toyota LC100 2006-го, та Mitshubishi Colt 2002-го. Він також декларує гідроцикл та причіп, а дружина – Mercedes ML230 2007 року.

З іншого цінного майна посадовець задекларував два годинники від Patek Philippe та Breguet, квадроцикл та гольфкар. Вартість усього не вказана.

Смолій також володіє інвестиційними сертифікатами ТОВ КУА “Еталон Ессет Менеджмент” сумарною номінальною вартістю в понад 17,9 млн грн, а також акціями та облігаціями кількох підприємств, зокрема, “Престиж груп”, “Набережна-Інвест”, “Новоодеський елеватор” та “Торгрічтранс”.

Дружина Смолія Світлана також декларує корпоративні права кількох товариств загальною вартістю у грошовому вираженні у понад 10,7 млн.

Все задеклароване Смолієм та дружиною майно, цінні папери тощо придбані до 2017 року.

Як відомо, Яків Смолій є одним з головних претендентів на пост голови НБУ після того, як Валерія Гонтарева заявила, що йде у відставку.

Зокрема, президент Петро Порошенко пропонував парламенту призначити саме Смолія главою Національного банку. Його також підтримав Комітет ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності.

Раніше серед претендентів на посаду голови НБУ називали Смолія і главу правління “Райффайзен банк Аваль” Володимира Лавренчука. Однак більш ймовірним кандидатом називали саме Смолія.

Софія Лукашова, для УП