Головна Політакценти Через тверду позицію тернополян та міського голови Тернополя, уряд змінив принцип карантинного...

Через тверду позицію тернополян та міського голови Тернополя, уряд змінив принцип карантинного зонування України

Важливо
Державна комісія з питань ТЕБ та НС на позачерговому засіданні оновила розподіл України на карантинні зони. Тернопіль перемістили з червоної до помаранчевої зони. Але найголовніше, уряд відмовився від практики обмеження роботи бізнесу, транспорту і навчальних закладів, саме цього добивалась міська рада Тернополя. Саме за цю позицію Сергія Надала назвали «бунтівним мером». 
Рівень карантинних обмежень визначатимуть спільно з громадою
Головним предметом протистояння міського голови Тернополя Сергія Надала та уряду була позиція проти обмеження роботи транспорту, бізнесу, садочків і шкіл. Міська рада Тернополя ухвалила власну процедуру того як місто має жити в умовах пандемії. При дотриманні обов’язкових протиепідемічних норм (маски, дезінфекція і соціальна відстань), не закривались підприємства і установи, продовжили працювати дитячі садочки і школи, працював громадський транспорт.
Уряд зрештою змушений був погодитись, що позиція Тернополя, яку підтримали інші українські міста, є обгрунтованою і доречною у сьогоднішній ситуації. Також уряд погодився відмовитись від практики обмеження залізничних і міжобласних перевезень.
Кабінет міністрів України на своєму засіданні змінив умови поділу регіонів на на так звані «зони» карантину, а також правила для кожної із зон. Тепер регіони підключатимуть до визначення «червоних зон»: рішення ухвалюватимуть спільно державна та регіональна комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при умовах: завантаженість понад 75% ліжок у лікарнях протягом 5 днів поспіль, перевищення середнього рівня захворюваності випадків на 100 тисяч населення у понад п’ять разів за 15 днів.
Боротьба міст з непрофесійним урядом за конституційні права громадян триває
Це значний крок у подоланні ручного “зонування” України, проте проблема і надалі залишається. Нажаль, Україну й надалі будуть ділити на зони, будуть обмежувати конституційні права українців. Тому Сергій Надал, якого підтримують його колеги з інших міст України, буде й надалі наполягати на неконституційності «червоного карантину». Бо найголовніше, що уряд має не лише забороняти, а запусти комплексну державну політику профілактики COVID-19 з використанням коштів коронавірусного фонду. Досі триває практика, коли уряд спрямовує кошти цього фонду на так зване “велике будівництво”, підтримку поліції, та інші напрямки, не пов’язані на профілактику і боротьбу з вірусом.