Головна Політакценти Через окремих урядовців тернополяни залишились без гарячої води

Через окремих урядовців тернополяни залишились без гарячої води

Представники Кабміну порушили меморандум з місцевими громадами. “Нафтогаз” вимагає авансові платежі за борги, створені урядом, а люди залишились без гарячої води.

Неодноразово міські голови обласних центрів застерігали уряд щодо невиконання меморандуму з боку центральної влади. Заручниками вчергове, як і завжди, виявилися жителі міст. Знову відключені котельні. Дійшло до кричущих фактів відключення від гарячої води пологового будинку в Луцьку.

Головне: “Нафтогаз” на 30 % підняв ціну на газ для підприємств теплокомуненерго і вимагає сплатити гроші наперед. Місцеві тепловики не мають цих коштів, оскільки змушені були останні два роки покривати різницю між ринковою ціною газу і тією, яка закладена у тарифі на підігрів гарячої води. Уряд мав півроку часу, щоб компенсувати місцевим бюджетам втрати, однак не вжив жодних заходів. Більшість обласних центрів України залишилися без гарячої води.

  1. Що сталося?
  • Уряд припинив регулювання цін на газ для теплокомунальним підприємств. “Нафтогаз” з 20 травня і підняв ціну на газ комунальникам на третину. Теоретично комунальними могли б змінити постачальника, але не можуть цього зробити через борги перед газовим оператором, які складають на сьогодні близько 30 млрд гривень. Підприємства з боргами не можуть змінити постачальника на дешевшого.
  • Борг комунальників перед “Нафтогазом” почав формуватися два роки тому. Тоді уряд почав суттєво підвищувати тарифи на газ, але забороняв підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду для кінцевого споживача. Різницю покривали за рахунок місцевих громад.
  • У лютому 2021 року, уряд зобов’язався знайти механізми компенсації місцевим теплокомуненерго. Фактично зобов’язався знайти спосіб покрити різницю між ринковою ціною газу і тією, яка закладена у тарифі на тепло для населення. Про це йдеться у меморандумі, який уклали уряд та Асоціація міст України.
  • Урядовці не вжили заходів для вирішення проблеми. Натомість, газовий монополіст скористався ситуацією і підвищив ціну на газ комунальників. Міста змушені відключати гаряче водопостачання, щоб хоч якось зберегти інфраструктуру.
  1. Якою є позиція Тернополя?
  2. КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» оновило графік зупинок котелень та паливних. Підприємство «Тернопільміськтеплокомуненерго» швидше розпочало ремонтні роботи на котельнях, щоб у разі позитивного вирішення питання на рівні держави, у раніші терміни відновити гаряче водопостачання.

Міський голова Тернополя Сергій Надал переконаний — гаряча вода має бути доступною. Держава повинна нести відповідальність за добробут своїх громадян.

“Більше року ми знижували тариф на гарячу воду і тепло, попри зростання ціни газу. Уряд мав знайти компенсаційний механізм. Ці умови викладені у меморандумі з урядом. Держава приймаючи рішення про запровадження “ринку” мала б компенсувати громадам різницю між ринковою ціною газу і тією, яка є у тарифі, або ж передати громадам додаткові джерела надходжень, щоб ми могли самостійно платити за подорожчання газу. Натомість маємо ситуацію, коли прив’язані до “Нафтогазу” через законодавчі колізії. Уряд не виконує своїх зобов’язань, а люди без гарячої води”, – зазначив Сергій Надал.

  1. Що кажуть експерти?

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук переконаний, саме уряд відповідальний за ситуацію, що склалася, оскільки не усунув законодавчі колізії, які б дозволили теплокомуненерго ефективно працювати.

Теплокомуненерго отримають можливість купувати в інших постачальників газу, але є колізія законодавства. Всі повинні все одно купувати в “Нафтогазу”, оскільки всі теплокомуненергоє боржниками. Загалом борги складають 67 мільярдів гривень, з них 30 мільярдів — це різниця в тарифах, коли Теплокомуненерго продавали тепло дешевше для населення. Так сформувалась різниця між ринковою ціною та тарифами, і доплачувати повинні були органи місцевої влади, тому що центральний бюджет відмовився це робити”, – зазначив Ковальчук.

Експерт також висловив думку, що держава повернеться до питання восени, коли воно буде актуальнішим для населення.

  1. Нагадаємо
  • Згідно висновків експертів вартість газу українського видобутку щонайменше у 2 рази нижча за ту, за якою його пропонують купувати зараз комунальникам.
  • Кабмін скасував обмеження ціни на газ для у травні населення мотивуючи таке рішення “вимогами МВФ”.
  • Також у Кабінеті міністрів заявили про наміри на 2 млрд гривень зменшити виділення коштів на субсидії для населення для покриття витрат на житлово-комунальні послуги.