Головна Політакценти Через дії уряду тарифи на тепло зростуть до 65%

Через дії уряду тарифи на тепло зростуть до 65%

з 1 жовтня тепло згідно урядових документів таки подорожчає. То на скільки більше заплатить кожна українська сім’я?

  1. Що відбулося

Офіційний урядовий прогноз передбачає підвищення вартості тепла та гарячої води для населення вже з 1 жовтня. Кожна українська родина в середньому заплатить на 600-800 грн більше.

Урядовці та представники урядової більшості “Слуги народу” у парламенті говорять про відсутність підстав для зростання тарифів на тепло та гарячу воду.

Ці заяви суперечать офіційним документам. Згідно постанови Кабінету міністрів № 859, вже з 1 жовтня слід очікувати зростання тарифів на тепло до 65 %, в залежності від регіону.

  1. Як уряд штовхає Україну до “холодної кризи”

Варто зауважити.В уряді чудово розуміли, що підвищення ціни на газ, яка складає до 80 % вартості тарифу на тепло, призведе до зростання тарифів на тепло та гарячу воду.

Протягом останніх двох років уряд систематично підвищував ціну газу. Зокрема лише за останніх півроку ціна на “блакитне паливо” виросла майже у два рази.За словами експертів, це і спровокувало “ефект доміно”, бо основна складова тарифу на тепло — ціна на газ.

До цього часу громади знаходили кошти, щоб пройти зиму без проблем і зберегти тарифи доступними. Кошти доводилося знімати з програм розвитку.

  • Парламентарі та урядовці обіцяли надати громадам компенсацію для покриття у різниці ціни газу у розмірі 37 млрд грн, проте досі цього не зробили. У той самий час уряд та парламентарі знаходять сотні мільйонів гривень на премії для топ-чиновників з енергетичної сфери. У минулому збитковому для “Нафтогазу” році, керівники підприємства отримали премію у розмірі 610 млн грн.У 2021 році, вже після підтверджених збитків у квітні, чиновники “Нафтогазу” авансом отримали ще 130 млн грн премії. Між тим грошей для громад немає.
  • Українців змушують платити за так звану “доставку газу”. Цю “послугу” більшості громад України надають підприємства-монополісти, що належать олігархам. Оплата доставки розраховується за непрозорою формулою. На початку року року міністр енергетики пообіцяв скасувати “другу платіжку”, однак про цю обіцянку в уряді також забули. Між тим, депутати від урядової “Слуги народу”, зокрема керівник фракції Давид Арахамія, і керівник “Нафтогазу” Юрій Вітрекно були помічені 14 вересня за консультаціями з відомим олігархом Ігорем Коломойським, що також має інтереси на енергетичному ринку. Тож не виключений варіант погодження тарифної політики з олігархами.
  • Схоже, за публічними заявами про збереження тарифів, уряд готує новий сюрприз. Зокрема тиждень тому в урядовій Національній комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) заявили про необхідність термінового підвищення тарифів на електроенергію, В НКРЕКПпереконані, що населення має платити економічно обґрунтовані ціни за електроенергію.

Важливо розуміти,що через бездіяльність уряду в середньому платіжка може “подорожчати” щонайменше на 600-800 грн. Очевидним є факт — за голосними урядовими заявами про відсутність підстав для зростання тарифів, уряд готує населення до чергового зростання комуналки, а відповідальність традиційно хоче перекласти “на місця”.

  1. Як захистити людей

Громади пропонували рішення, які б допомогли врятувати ситуацію.

  • По-перше, уряд і парламентарі мають виконати взяті на себе зобов’язання і компенсувати громадам 37 млрд грн боргів, що виникли у минулому через непродуману тарифну урядову політику.
  • По-друге, на місця треба передати більше податкових надходжень, зокрема збільшити частку зарахування до місцевого бюджету податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Така пропозиція міститься в останньому зверненні Асоціації міст України до Президента.Тоді у громади буде більше бюджетних ресурсів, щоб покривати незаплановані витрати.
  • По-третє, комунальні підприємства та населення можна було б забезпечувати газом українського видобутку, щоприблизно у 5-ть разів дешевший за той, яким торгують на міжнародних майданчиках. На сьогодні вартість газу українського видобутку складає близько 3 грн за кубометр, тоді, як у світі газ подорожчав вже до більше ніж 26 грн за кубометр. Згідно Конституції України — газ і надра належить українському народу. Така пропозиція міститься у зверненнях комунальників до “Нафтогазу” та уряду.
  • По-четверте, уряд та парламент можуть знизити вартість видобутку газу в Україні, якщознизять ренту за користування надр.

На сьогодні, урядовці і представники проурядової більшості вдаються виключно до самопіару замість реальних кроків щодо стримування тарифів на тепло та гарячу воду.