Головна Політакценти Через бездіяльність влади чотири громади Тернопільщини можуть залишитись без фінансування

Через бездіяльність влади чотири громади Тернопільщини можуть залишитись без фінансування

Громади, які не увійшли у Перспективний план формування територій Тернопільської області, з нового року можуть залишитися без фінансування. Закон забороняє надання субвенцій таким ОТГ.

На початковому етапі на Тернопільщині було утворено 26 громад. У листопаді 2016 року Тернопільська обласна рада внесла зміни до Перспективного плану формування територій, якими ухвалила створення ще 10. Однак частина громад через категоричну позицію певних політичних сил не увійшли до переліку. Так, представники «Батьківщини» та «Свободи» не підтримали внесення до плану громад, на території яких не було призначено вибори. Мовляв, без виборів вони все одно не потрапляють під бюджетне фінансування, тому немає сенсу затверджувати їх, а як тільки вибори призначать, ці громади можна внести у перспективний план.

Вибори у чотирьох громада заплановано на 29 жовтня 2017 року. Зокрема, в об’єднаннях з центрами у Хоросткові, Зборові, Ланівцях та Саранчуках. Але через популізм окремих політичних сил, вони досі не включені у Перспективний план і наступного року можуть залишитися без фіннасування.

Під час розгляду цього питання депутати від фракції «Об’єднання «Самопоміч» вимагали включити ці громади до переліку, аргументуючи подальшими фінансовими проблемами.

Зміни до перспективного плану необхідні для того, щоб новостворені громади мали можливість фінансуватися, мати додаткові кошти на інфраструктурні проекти. Думаю, хтось руками депутатів обласної ради хоче фінансово покарати громади, де не призначені вибори. Вони виконали всі вимоги законодавства щодо об’єднання, тому немає підстав їм відмовляти, – заявив депутат Роман Нитка.

– «Об’єднання «Самопоміч» вважає громади основою держави і ми зацікавлені, щоб вони успішно функціонували , тому допускати помилки на старті категорично неприпустимо, – заявив голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» в обласній раді Віталій Фидрин.

Депутати від фракції пропонували доповнити перелік ще кількома громади, але рада не підтримала цю пропозицію.

Тепер ОТГ не зможуть отримати субвенції на освітні та медичні заклади, – повідомив Віталій Фидрин. – Ми стали свідками того, як окремі політики спершу блокували прийняття необхідних рішень, а сьогодні заявляють, що влада помилилася і критикують процес децентралізації.

За словами Романа Нитки, відповідно до законодавства, кошти на формування інфраструктури територіальні громади отримують у вигляді державної субвенції. Гроші на проекти надаються за умови затвердження меж територіальної громади перспективним планом формування території.

Відтак через бездіяльність влади, яка вчасно не подала на розгляд облради зміни до перспективного плану, у 2018 році чотири громади можуть залишитися без грошей.