Головна Політакценти Хомінець боїться втратити владу

Хомінець боїться втратити владу

Svoboda-121 травня під час брифінгу в парламенті голови Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької обласних рад Василь Скрипничук, Василь Хомінець та Іван Гончар висловили консолідовану позицію щодо реалізації Закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Націоналісти наголосили, що в країні має дійсно відбутися адміністративно-територіяльна реформа, однак об’єднання громад має відбуватися насправді добровільно, а не перетворюватися в новітню колективізацію.
Голова Хмельницької обласної ради Іван Гончар наголосив, що в діях влади і в законах, які дають підстави здійснювати децентралізацію, непомітно навіть натяків на перерозподіл чи передачу повноважень від органів державної влади до місцевого самоврядування, про ліквідацію місцевих державних адміністрацій, про перехід до більш простої та прозорої структури публічного управління в державі.

Очільник Івано-Франківської облради Василь Скрипничук наголосив, що територіальним громадам треба дати в першу чергу можливість отримати справжнє місцеве самоврядування: повернути бюджетні кошти в село, самостійно визначати плани та напрямки розвитку території, численність службовців, які надають публічні послуги, самостійно ухвалювати локальні акти, що мають юридичну силу на території громади.

“Слід нарешті ліквідувати обласні та районні державні адміністрації, про що так гучно говорилося зі сцени Майдану. Без цього таке об’єднання прискорить занепад малих сіл та однозначно погіршить умови життя сільського населення. Окрім цього, нині так зване “добровільне” об’єднання відбувається силоміць, під потужним тиском із боку центральної влади та місцевих адміністрацій на громади, ігноруючи позиції та інтереси місцевої громади в процесі об’єднання, а тому викликає спротив та нерозуміння на місцях. У цьому процесі об’єднання багато чого робиться, на наш погляд, неправильно. Є і правові прогалини, і обурливі помилки чинного законодавства”, – розповів Василь Скрипничук.

Голова Тернопільської обласної ради свободівець Василь Хомінець констатував, що процес об’єднання територіяльних громад в Україні аж ніяк не може відбутися без доброї волі на те українського народу.

“Ми переконані, що об’єднати громади неможливо, визначивши на це обмежений час та намагаючись встигнути створити їх до проведення місцевих виборів восени цього року. Перед об’єднанням громад уряд має забезпечити відновлення базової інфраструктури та створити ефективні центри надання публічних послуг. Будь-яке об’єднання має ставити за мету соціяльно-економічний розвиток відповідних територій, зокрема покращення якости адміністративних і соціяльних послуг, а не бажання уряду механічно “оптимізувати” видатки. На наше переконання, перспективні плани об’єднань, створені обласними державними адміністраціями, не повинні нав’язуватися місцевими адміністраціями громадам. В органів місцевого самоврядування та мешканців громад має бути право на власне бачення майбутніх об’єднань, адже тільки на місцях можуть врахувати всі особливості територій, що залишаються поза увагою чиновницького корпусу. І найголовніше: об’єднання місцевих громад необхідно проводити виключно за згодою і в інтересах їхніх мешканців шляхом проведення місцевих плебісцитів. Рішення про об’єднання мають ухвалювати всі мешканці громад, а не місцеві ради під диктат уряду і обласних адміністрацій, бо інакше це – сучасна колективізація”, – додав Василь Хомінець.