Головна Політакценти У Тернополі рекордною кількістю голосів прийняли бюджет розвитку та оновлення

У Тернополі рекордною кількістю голосів прийняли бюджет розвитку та оновлення

На черговій сесії Тернопільської міської ради депутати одноголосно схвалили бюджет Тернополя на 2018 рік. Це один з небагатьох випадків в історії місцевого самоврядування Тернополя, коли за міський бюджет одноголосно проголосували всі депутати. Зі слів міського голови Тернополя Сергія Надала, бюджет міста на наступний рік передбачений у сумі 2 млрд 467 млн грн.

Бюджет пройшов погодження громадою Тернополя та затверджений депутатами
Така одноголосна підтримка основного фінансового документа міста пояснюється тим, що бюджет на 2018 рік пройшов всі необхідні процедури. В тому числі – погодження громадою.

Ще під час сесії від 16 червня 2017 року було створено постійно діючу робочу групу з питань формування проекту рішення ради про бюджет. А 3 листопада 2017 року за участю представників громадськості проведено громадські слухання та обговорення програми соціально-економічного розвитку та пропозицій до проекту бюджету, про які завчасно було повідомлено на офіційному сайті міської ради та місцевих ЗМІ.

Напередодні громадських слухань проведено збір інформації щодо потреби в коштах на проведення капітальних видатків та закупівлі основних засобів, здійснено опрацювання матеріалів, наданих управліннями і відділами виконавчих органів ради. За результатами проведеної роботи відбулося формування проекту міського бюджету і підготовка проекту рішення про міський бюджет.

24 листопада проект рішення про затвердження бюджету та додатки до нього оприлюднено на офіційному веб-сайті міської ради. З моменту оприлюднення тривав розгляд, аналіз та узагальнення всіх пропозицій про зміни та доповнення до проекту міського бюджету.

Як наслідок після врахування всіх доповнень та пропозицій від представників громади Тернополя, 15 грудня бюджет міста на 2018 рік був прийнятий на сесії Тернопільської міської ради.

Звідки прийшли гроші у бюджет Тернополя
Бюджет Тернополя на 2018 рік складає – 2 млрд 469 млн гривень. Це на 15% більше 2017 року. Кому ж завдячує Тернопіль за рекордний бюджет. 

Відповідь дуже проста. Завдяки як децентралізації так і податкам, акцизам та зборам, які сплачують місцеві підприємці Тернополя та прості тернополяни.
Зокрема з податку на доходи фізичних осіб заплановані надходження у сумі 700,4 млн грн, з акцизного податку – 140,3 млн грн. Місцеві податки та збори склали 322,9 млн. грн.

Тобто абсолютна більшість дохідної частини бюджету Тернополя є результатом активної діяльності тернопільської громади. Решта надходжень складають субвенції з державного бюджету, плата за надання адмінпослуг, власні доходи бюджетних установ та цільові фонди. Окремо можна виділити бюджет розвитку Тернополя, який складає 18,5 мільйонів гривень.

Цивілізована та відкрита політики мерії, підтримка малого та середнього бізнесу дає свої плоди. Люди працюють та сплачують податки, у міста з’являються більше коштів для розвитку Тернополя. Навіть в умовах, коли Київ все частіше перекидає саме на місцеві бюджети свої соціальні зобов’язання.

На що підуть гроші з місцевого бюджету
А тепер найцікавіше, куди у 2018 році підуть гроші тернопільських платників податків.

Освіта: збільшення місць у садочках, інклюзивні класи та комп’ютеризація освіти
Освітня сфера: – 769,1 млн. 

Цікаво, що на утримання цієї сфери з державного бюджету виділено лише 269,3 млн, а з міського бюджету 449,8 млн. З них на проведення капітального ремонту та оновлення матеріально-технічної бази – 26,7 млн. 

У 2018 році основними напрямками фінансування освітньої галузі передбачено: 
відновлення роботи дошкільних навчальних закладів та відкриття додаткових груп у діючих закладах дошкільної освіти – збільшення місць у комунальних дошкільних навчальних закладах на 200 місць;
розширення мережі інклюзивних класів;
придбання комп’ютерних класів та мультимедійних комплексів для закладів освіти, оновлення та модернізація наявної комп’ютерної техніки;
оновлення та встановлення спортивних та ігрових майданчиків, облаштування територій навчальних закладів;
проведення капітальних та поточних ремонтів закладів освіти, капітальний ремонт будівель та утеплення фасадів у 53 закладах, інженерних мереж у 13 закладах, територій у 5 навчальних закладах;
здійснення виплати персональних стипендій міського голови обдарованим дітям, премій переможцям олімпіад, конкурсів – 86 обдарованим учням.
розвиток системи дистанційного навчання.

Медицина: створення «домашніх умов» у лікарнях та капітальне покращення бази
Охорона здоров’я – 233,0 млн грн. 

У 2018 році основними напрямками фінансування галузі передбачено:
покращення матеріально-технічної бази: придбання медичного обладнання та інструментарію, проведення капремонтів приміщень;
створення комфортних умов під час перебування хворих, шяхом придбання меблів, постільної білизни.

ЖКГ: Завершення ремонту «Дамби», капітальний ремонт, озеленення, чиста вода та термомодернізація
Житлово-комунальне господарство – 307,2 млн грн.

У 2018 році основними напрямками фінансування галузі передбачено:
завершення робіт на дамбі Тернопільського ставу;
проведення капітального ремонту тротуарів на 23 вулицях;
капітальний та поточний ремонт доріг на 23 вулицях міста;
проведення капітального ремонту міжквартальних проїздів 15 житлових будинків;
розвиток велоінфраструктури – влаштування доріжок в межах транспортної розв’язки (вул. Збаразька – Енергетична – Злуки – Текстильна – Промислова, встановлення велопарковок).
облаштувння 53 дитячих майданчиків;
ремонт інженерних мереж в 150 житлових будинках, міжпанельних швів у 300 помешканнях, а також покрівель, фасадів та виступаючих конструкцій в 15 будинках;
обстеження ліфтового господарства – 30 ліфтів; 
заміна 320 світильників на енергозберігаючі та відновлення 11 км ліній освітлення;
будівництво бюветів;
облаштування зелених зон та скверів;
очищення стічних вод;
будівництво системи аерації на Тернопільському ставі;
будівництво колекторів дощових вод – на вул. Сахарова;
будівництво бензомаслоуловлювача на дощовому колекторі в парку Шевченка;
поліпшення санітарно-епідеміологічного стану міських водних об’єктів, в тому числі Тернопільського озера;
проведення комплексної термомодернізації житлових будинків; забезпечення оснащення наявного житлового фонду будинковими засобами обліку та регулювання споживання води і теплової енергії;
проведення термомодернізації будівель бюджетної сфери; 
капітальні ремонти з впровадження енергозберігаючих технологій в закладах охорони здоров’я;
встановлення індивідуальних теплових пунктів.

Культура: капітальний ремонт приміщень та створення нових відпочинкових зон
Сфера культура – 77,9 млн грн. 

У 2018 році основними напрямками фінансування галузі передбачено:
завершення капітального ремонту загальноміських бібліотек, будинків культури та музичних шкіл;
реконструкція Пагорбу Слави та завершення робіт з благоустрою у Старому парку;
облаштування відпочинкової зони та оновлення зоокуточку в парку Топільче;
очищення та відновлення водойм у парку Топільче.

Спорт: будівництво нових об’єктів, ремонт та облаштування діючих
Молодь та спорт – 63,8 млн грн. 

У 2018 році основними напрямками фінансування галузі передбачено:
покращення спортивної інфраструктури через будівництво нових спортивних об’єктів, встановлення нових спортивних майданчиків та вуличних тренажерів в різних мікрорайонах міста;
капітальні ремонти спортивних шкіл;
придбання інвентаря для спортивних шкіл;
облаштування спортивного комплексу для лижного фрістайлу;
будівництво спортивної бази з водних видів спорту;
реконструкція гідротехнічних споруд веслувального каналу.

Крім того, у бюджеті на 2018 рік передбачені кошти на збільшення кількості наданнях електронних послуг та покращення якості діючих. 

Таким чином, Тернопіль входить у 2018 рік зі справжнім бюджетом розвитку. Завдяки тернополянам, завдяки громаді наше місто продовжить свій поступ вперед та оновлення. Адже у нас є найголовніше – єдність громади міста та міської влади.

Підготувала Віра Сотник