Головна Політакценти У Тернополі на наступних виборах буде 4 округи і короткий бюлетень

У Тернополі на наступних виборах буде 4 округи і короткий бюлетень

Сьогодні Верховна рада України прийняла зміни до виборчого законодавства, які радикально змінять концепцію наступних місцевих виборів у Тернополі та області.
Одразу, помічник народного депутата України Тараса Пастуха, депутат ТМР Назар Зелінка прокоментував ці нововведення.
“З того, що я проаналізував, що зміниться в Тернополі після вступу в дію цього кодексу в такому вигляді на наступних місцевих виборах.
В Тернопільській міській раді буде від 30 до 40 депутатів, думаю буде 40 депутатів.
Висувати можуть міські організації партій та можливе самовисування. Будуть списки партій та списки незалежних кандидатів.
В Тернополі буде 4 округи, на яких кожна партія буде висувати регіональний список з кількістю від 5 до 20 депутатів. Тобто загальноміський список партії буде від 20 до 80 кандидатів. Список незалежних кандидатів буде від 5 до 20 в кожному окрузі.
Бюлетені будуть малі і короткі, там буде лише 2 речення: “Підтримую виборчий список за порядковим N”; “Підтримую кандидата у депутати від цього виборчого списку за порядковим N”.
Нічого не знайшов про прохідний бар’єр для місцевих виборів, якщо його немає, то це погано.
Не буде лідера списку, який гарантовано заходить в раду.
Депутатами стануть ті, хто набере найбільший відсоток голосів у регіональному списку партії чи списку незалежних кандидатів. Відповідно кожен округ буде мати приблизно однакову кількість депутатів, залежно від явки на окрузі. Але в середньому це буде 10 депутатів з округу з різних партій. Деякі партії будуть мати по 2 депутати на окрузі, деякі жодного. Виборча квота буде приблизно 2000 голосів.
В обласну раду можливість висувати матимуть партії, які мають мінімум 100 членів партії, які будуть присутні на конференції по висуненню кандидатів.
У Верховну раду така ж система. В Тернопільській області буде один виборчий округ №22, кожна партія буде висувати в регіональний виборчий список мінімум 5 кандидатів. З того списку нардепами стануть ті хто найбільше відсотків набрав. З округу можуть обратися від партії і два кандидати. Прохідний бар’єр — 4%” – повідомив Назар Зелінка.
Щоправда, не всі тернопільські нардепи проголосували позитивно за ці зміни, зокрема Олег Барна – Утримався, Михайло Головко, Роман Заставний, Ігор Побер, Люшняк Микола, Тарас Юрик, Тарас Пастух, Володимир Соляр віддали свій голос За виборчий кодекс.