Головна Політакценти У Тернополі можуть відбутися перші в історії бюджетні слухання

У Тернополі можуть відбутися перші в історії бюджетні слухання

Громадська організація «Експертно-аналітична група «Акцент» опублікувала відкрите звернення до міського голови Сергія Надала та депутатів тернопільської міської ради щодо проведення бюджетних слухань.

Сьогодні однією з ключових реформ є реформа місцевого самоврядування. Збільшення місцевих бюджетів, розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо управління ними має важливе значення для громади міста, для того, щоб кошти ефективно використовувались та потреби жителів у суспільних послугах були задоволені.

Щоб сприяти ефективному використанню коштів існує такий інструмент, як бюджетні слухання. Саме завдяки ним можна забезпечити ефективну комунікацію між владою та громадою стосовно формування, використання коштів, визначення пріоритетних напрямків бюджетної політики.

Проведення бюджетних слухань в місті Тернополі передбачено статтею 6.6 Статуту територіальної громади міста Тернополя. У Статуті зазначено, що з метою інформування громади міста про положення проекту міського бюджету й одержання зауважень і пропозицій від членів територіальної громади міська рада обов’язково проводить бюджетні слухання до винесення проекту бюджету міста на сесію міської ради. Оголошення про проведення бюджетних слухань завчасно розміщується на головній сторінці офіційного сайту Тернопільської міської ради та доводиться до відома громадськості міста. Усі зауваження та пропозиції, які вносяться за результатами бюджетних слухань, підлягають обов’язковому розгляду органами місцевого самоврядування, зокрема профільним виконавчим органом та постійними комісіями міської ради.

У зв’язку з цим ГО «ЕАГ «Акцент» закликає:
1) своєчасно оприлюднити проект міського бюджету шляхом його розміщення на офіційному сайті міської ради в розділі «Бюджет міста» та публікації в офіційному виданні міської ради для якісної підготовки громадськості до бюджетних слухань;
2) ухвалити розпорядчі документи, якими визначається проведення бюджетних слухань;
3) завчасно розмістити на головній сторінці офіційного сайту оголошення про проведення бюджетних слухань;
4) розглянути Тернопільською міською радою, зокрема профільним виконавчим органом та постійними комісіями міської ради усі зауваження та пропозиції, які вносяться за результатами бюджетних слухань та надати обґрунтовану відповідь щодо їх врахування чи неврахування.

Звернення надіслане до міського голови, а також депутатам міської ради.

Оксана Маланчук