Головна Політакценти Уряд з січня знову хоче рахувати плату за тепло по-новому

Уряд з січня знову хоче рахувати плату за тепло по-новому

Що змінилося і як зекономити
Що відбувається?
Головне. 28 січня уряд видав нову методику нарахування вартості за тепло і гарячу воду. Дана методика є обов’язковою для застосування усіма теплокомуненерго, включно з “Тернопільміськтеплокомуненерго”.
• Міські тепловики не мають права самостійно встановлювати нарахування. Усі питання регулюються законами, урядовими постановами та наказами профільних міністерств.
• Закон зобов’язує теплокомуненерго нараховувати оплату за весь будинок. Тобто, теплокомуненерго отримує оплату виключно за тепло поставлене до дверей будинку.
• Згідно закону повну відповідальність за ремонт комунікацій, утеплення труб всередині будинку, заміну вікон на енергоощадні, опалення підвалів, горищ, технічних приміщень — несуть виключно власники багатоквартирного будинку.
Як рахуватимуть “по новому”?
Нова урядова методика передбачає зміни.
• За ізольовані стояки згідно урядової формули. тепер доведеться платити. Попередня урядова методика не передбачала плати. Відтепер за ізольований стояк припадатиме оплата 7 ват/метр погонний, що при теперішніх цінах 1746 за гігогалорію складатиме приблизно — 20 грн за стояк у 2,5 м довжиною. Такий самий неізольований стояк обійдеться вже у 40 грн за ту саму довжину.
• Співвласникам, які мають квартирні теплові лічильники, але вони відключені (коли в квартирі, наприклад, ніхто не проживає), все одно будуть оплачувати опалення, навіть, якщо квартирний лічильник показав 0º. Вважається, що у приміщенні підтримується нормативна температура. Оплату розподілятимуть між всіма мешканцями будинку.
• По підвальних приміщеннях, по горищах за ізольовані труби буде нараховуватися оплата за 11 ват/метр погонний — приблизно 12,5 грн за метр труби, якщо неізольований -за 22 вата/метр погонний, або 25 грн приблизно за метр труби у підвалах.
• Також нова урядова методика чітко встановлює, що 20 % усього тепла, яке спожив будинок припадає на опалення місць загального користування, допоміжних та технічних приміщень. Оплачувати це тепло будуть усі мешканці.
• Урядова методика передбачає також оплату за функціонування мережі гарячого теплопостачання. Навіть, якщо квартира не споживає гарячої води від центрального опалення — платити доведеться свою частку за функціонування системи.
Нагадаємо, що на ці норми жодного впливу не мають ані місцеві тепловики, ані місцеве самоврядування. Єдине, як можуть вплинути тепловики на нарахування, якщо мешканці вчасно подадуть інформацію про площі спільного користування, довжину труб у місцях спільного користування. Тоді нарахування можуть бути скориговані у сторону фактичного споживання.
• З січня понижувальний коефіцієнт співвласники будинку можуть ухвалити лише для кутових квартир, а також розташованих над нежитловими приміщеннями (підвалами) або на верхніх поверхах. Тобто лише власники цих квартир, можуть за згодою інших співвласників будинку платити менше за загальний обігрів будинку.
Радник міського голови з питань розвитку ОСББ, керівник ОСББ Сергій Лупак оцінює таку норму урядовців як негативну, оскільки вона обмежує можливості мешканців керувати розподілом вартості утримання будинку.
За що платимо?
Урядовці виходять з простої логіки. У всіх місцях загального користування підтримується плюсова температура. Мережі гарячого водопостачання, що проходять у підвалах і по будинку також виділяють тепло, яке у зимовий період забезпечує роботу холодного водопостачання і каналізації.
В цьому рішенні є логіка, оскільки, якщо б у спільних приміщеннях таких, як підвали, горища, під’їзди була мінусова температура — вода б замерзла. Каналізація б перестала працювати. Зрештою, за подібною системою оплачують за спільні площі у всіх країнах Європи.
Як зменшити платіжки?
Стратегічно, зважаючи на зростання вартості енергоносіїв, інших варіантів, як модернізація будівлі самими мешканцями немає.
• Потрібно встановлювати будинкові тепло лічильники, щоб платити виключно за фактично спожите тепло. Місто активно реалізовує таку програму, встановлюючи теплолічильники разом з індивідуальними тепловими пунктами.
• Треба слідкувати за станом будинку. Тепер за недбалість сусіда, який забув закрити двері, платитимуть усі.
• Треба утеплювати будинок і вчасно у міжопалювальний сезон модернізувати внутрішні мережі, міняти та утепляти труби, а також утеплювати фасади. Варто також максимально сприяти роботі комісій, бо вони мають змогу зафіксувати фактичний стан тепломереж.
Що робить місто?
З початку січня у місті обстежено більше 700 будинків. Теплокомуненерго отримало актуальну інформацію про наявність чи відсутність стояків, а також стан ізоляції у квартирах. Тепер ця інформація опрацьовується і нарахування будуть зменшені там, де є підстави.
Якщо б комісії не працювали, то за словами керівника “Тернопільміськтеплокомуненерго” Андрія Чумака, ситуація була б в рази гіршою.
До роботи комісій, тепловики не мали інформації про обрізані стояки. Тож тепер, коли встановлено фактичну ситуацію, нарахування за відсутні стояки будуть зняті.
Загалом, якщо б міськвиконком вчасно не зреагував, а комісії не почали працювати ситуація з нарахуванням була б значно гіршою. Основною причиною в даному випадку є недосконалість законодавства.
Деталі. Міськтеплокомуненерго об’єктивно зацікавлене в тому, щоб рахунки були меншими. Чим менший рахунок, тим більше споживачів вчасно сплачують за тепло і комунальні послуги. Зі своєї сторони міські тепловики останні 10-ть років роблять все, щоб зменшити рахунки: проводять заміни труб, які йдуть від виробника тепла до будинків; змінюють обладнання, що вже зараз дозволяє економити до 40 % електроенергії та 25 % – газу.
Однак, антимонопольне законодавство прямо забороняє теплокомуненерго самостійно проводити капітальний ремонт труб та комунікацій всередині багатоквартирних будинків. Відповідальність за внутрішні комунікації несуть власники будинків.
“Ми дуже зацікавлені, щоб не було втрат. З 90-х років з приватизацією квартир тепломережі та управителі (ЖЕКи і ОСББ) не відповідають за капітальний ремонти Ваших мереж, виключно, якщо Ви зберете кошти і наймете їх. Ми б раді були проводити ці роботи, але тепломережам це просто заборонено робити законом”, – зауважує керівник “Тернопільміськтеплокомуненерго” Андрій Чумак.
Про повну відповідальність за власний будинок та потребу дбати про спільне майно говорить, зокрема, керівник ОСББ, Сергій Лупак
“З 2015 року, коли вступив в дію закон про особливості здійснення прав власності багатоквартирного будинку, все, що є в будинку — це наша спільна сумісна власність. Треба забути про Радянський союз, коли хтось відповідав, а ми нічого не хотіли. На даний момент — це наш будинок і ми за нього відповідаємо”, – зазначив Сергій Лупак в коментарі одному з мовників.
Нагадаємо, у Тернополі діє програма 70/30 коли більшу частину коштів надає міська рада, а третину сплачують мешканці. Така модернізація дозволяє щонайменше на 50 % зменшити втрати будинком тепла. Фактично — це зекономлені кошти.