Головна Політакценти «Українська стратегія Гройсмана» має всі шанси зайняти місця у Верховній Раді,...

«Українська стратегія Гройсмана» має всі шанси зайняти місця у Верховній Раді, – експерти

«Українська стратегія Гройсмана» впевнено наближається до прохідного бар’єру 5%. Про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження, проведеного дослідницькою компанією «Active Group» у червні цього року. Партію Гройсмана готові підтримати 4,1% громадян, які вже визначилися і точно підуть на вибори.

«Я говорила місяць тому, що у Гройсмана є непогані шанси на перемогу, здається у інтерв’ю для ВВС, – стверджує політолог Світлана Кушнір. – Дивлюся, що соціологи таки підтверджують мою тодішню тезу: стартувавши з 1 % УС Гройсмана нарощує позиці».

Виборчий потенціал є

Успішні кроки на посаді прем’єра, відсутність у списку політ сили одіозних фігур з минулого та перебіженців з інших партій – головний секрет успіху партії Гройсмана. Цілком ймовірно, що довіра до політсили зростатиме й надалі.

Політсилу діючого прем’єра будуть підтримувати помірковані виборці, які не будують ілюзій чи очікують раптових змін, запевняють експерти . На думку політолога Кирила Сазонова, це також категорія громадян, які розчаровані діями Зеленського і Порошенка.

«Набагато цікавіше дивитися на рейтинг «Української стратегії Гройсмана», Опоблоку і РП Олега Ляшка. Загальний рейтинг серед всіх опитаних нижче, ніж серед тих, хто твердо вирішив йти на вибори і вже визначився. А це, з врахуванням низької явки влітку, дуже важливий показник. Яка користь від партії, який підтримує партії морально з дачі чи узбережжя? Тільки той, хто прийде і проголосує, має значення. Так що думаю, ми побачимо Володимира Гройсмана і його «Українську стратегію» у новому скликанні Верховної Ради, а може і у владі», – вважає Кирило Сазонов.

Цікаво, що політсила Гройсмана відмовилася від висунення кандидатів по мажоритарних округах. Можливо, тут хочуть показати виборцеві, що впевнені своїх силах і з легкістю подолають бар’єр, а ставку роблять на командну перемогу.

«Українська стратегія» Гройсмана ще цілком може добрати до 5% бар’єра. Так, боротьба іде за кожен відсоток, але в Гройсмана є мінімум дві реальних переваги. Перше: виборці позитивно оцінюють результати його роботи за 3 роки. Результати, котрі кожен може «помацати» – ті ж дороги. Електоральний потенціал цього пункту ще тільки почали конвертувати в голоси. Друге: дуже багато пунктів, на яких піаряться інші політики і їхні партії, по факту реалізовані саме Кабміном Гройсмана – і цей момент також можна конвертувати в голоси. Навіть більше: те, що той же Зеленський тільки обіцяє, – «держава в смартфоні», скажімо, – по факту вже частково реалізовано тим же Урядом Гройсмана. Дев’ять категорій (Охорона здоров’я та освіта, Безпека та суд, Фінанси та податки, Транспорт, Підприємництво, Громадянство та міграція, Земля та екологія, Будівництво та нерухомість, Соціальний захист), 128 послуг (від «Акредитація виконавців МТД» до «Форма № 20-ОПП»). Те, що вже доступне людям, але вони не звертають уваги, ким це зроблене. Тобто, тут йдеться про реальний виборчий потенціал, котрий просто треба грамотно реалізувати. Вдасться – значить, «Українська стратегія» добереться до 5% межі», – запевняє політолог Олексій Голобуцький.

Рейтинг Прем’єра – майже 20%

Експерти пов’язують тенденцію зростання рейтингу політичної сили із бажанням українців бачити Володимира Гройсмана знову у прем’єрському кріслі.

Близько 20% громадян довіряють Гройсману та задоволені його роботою, запевняє керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович. Після 3-х років роботи на чолі Уряду це чи не найкращий результат за всю історію (хоча в нас взагалі було всього 6 прем’єрів, котрі затримались на посадах довше 2-х років).

«Більше 10% громадян хотіли би, аби на посаді залишався Гройсман (основна маса опитаних у нього концентрується в центральних та західних областях). До речі, більше половини опитаних зазначають, що хочуть бачити на цій посаді людину : зі значним досвідом керування країною і доробком корисних справ. До того ж у віковій категорії громадян, що хочуть бачити досвідченого керманича уряду переважають як раз люди більш старшого віку – це саме ті. що точно прийдуть на виборчі дільниці навіть у липневу спеку. Я думаю, що такий запит Гройсман-прем’єр може задовольнити реальними справами, тим паче, що час довести виборцям ефективність управління виконавчою вертикаллю до 21 липня ще є. Бо за даними соціологів рівень довіри до Володимира Гройсмана становить майже 20% (задоволені діями прем’єра) і має тренд на зріст. А от іншим претендентам залишається лише згадувати минулі здобутки та критикувати (а, ну це у нас – завжди, хто б що не робив, а все не так)», – коментує політичний експерт Світлана Кушнір.

«Українська стратегія Гройсмана» зможе пройти у парламент, якщо політтехнологам вдасться конвертувати особистий рейтинг Глави Уряду в електоральний рейтинг його політ сили, стверджує керівник Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко.

Ремонт доріг, медична реформа, освітня реформа, підвищення зарплат і пенсій – у Глави Уряду є з чим звітувати перед людьми. Тому, на думку політолога Кирила Сазонова, «у Гройсмана є право і можливість чесно пред’явити людям свої досягнення, які присвоїв собі Порошенко». А «Українська стратегія Гройсмана» має шанс стати «джокером» в рейтинговій гонці і справжній сюрпризом цих виборів.