Головна Політакценти То встановити індивідуальне опалення тернополянам все ж можна?

То встановити індивідуальне опалення тернополянам все ж можна?

Заборона на індивідуальне теплопостачання діє, але отримати законний дозвіл можна через міську раду. Як саме – розповів тернопільський народний депутат Роман Заставний газеті «Свобода» .

«Дозволи на індивідуальне опалення турбують тернополян вже не один рік. А протягом останніх 7-ми зим – це особливо актуально. Люди стурбовані діючою забороною на поквартирне опалення, зокрема через дискусію про підняття ціни на газ. А індивідуальне теплопостачання можна вмикати/вимикати при потребі, регулювати і головне, платити виключно за спожите тепло.

То ж не дивно, що зараз мене найчастіше питають: «Чи можна якось встановити індивідуальне опалення вдома?». Відповідаю, що можна.

Хоча закон цього не дозволяє, але була позитивна практика у 2008-2010 рр., яка дала змогу тисячам тернополян перейти на індивідуальне опалення. До речі, ця позитивна практика відключення діяла й в інших містах України. Наприклад, Ужгород повністю від’єднали від централізованої системи і жителі залишилися задоволені.

У Тернополі ж існує два способи переходу на індивідуальне тепло. Перший, бюрократичний: «Вибачте, законом не дозволено», коли чиновник не має бажання йти назустріч тернополянину. Другий спосіб – віднестися з розумінням до людей і знайти законний механізм відключення.

То як можна в сьогоднішніх умовах відключитись від централізованого опалення? Спочатку знайти адекватного відповідального депутата Тернопільської міськради, який винесе це питання на розгляд сесії. Звернутися із заявою в управління ЖКГ міста. Далі депутат формує список бажаючих відключитися і сесія вирішує дати дозвіл на встановлення. А «Тернопільміськтеплокомуненерго» дозволяє відєднатися від централізованого.

Звичайно, прокуратура може побачити в цьому порушення законодавства і оскаржувати рішення. Більше того, міськрада може на наступній сесії погодитися з позицією прокуратури. Але ж поки триватиме це оскарження, житлово-комунальне управління має час оформити всі необхідні дозволи. А «Теплокомуненерго» – підписати акти на відключення.

Може виникнути проблема, що частина жителів фінансово не в силі встановити індивідуальне опалення. Та якщо зважити, скільки грошей йде зараз на утримання системи теплопостачання, то можна допомогти малозабезпеченим.

Як ми практикували в 2007-2010 рр., бажаючим перейти на поквартирне теплопостачання, які рахувались у соціальному реєстрі, міська рада давала грошову допомогу на потрібне обладнання (це все одно дешевше, ніж утримувати «монстра» «Теплокомуненерго»). Тоді ми відєднали десятки старих будинків від централізованого тепла, розробили схему безпечної мережі теплопостачання, в результаті – вдалось обєднати два мікрорайони».

Роман Заставний,

народний депутат України