Головна Політакценти Тернопіль поступово стає містом малих та середніх підприємцівТернопіль поступово стає містом малих...

Тернопіль поступово стає містом малих та середніх підприємцівТернопіль поступово стає містом малих та середніх підприємців

У першу неділю вересня Україна традиційно відзначає День підприємця. Тернопіль йде по шляху міста малого та середнього бізнесу. Ми спробували скласти свій рейтинг причин, чому підприємцю комфортно у Тернополі і чому збільшення кількості підприємців вигідно нам — простим тернополянам.
Тернопіль не може без підприємців
Тернопіль і справді не може без підприємців, а саме без малих та середніх підприємців. Від цієї категорії людей залежить наше повсякденне життя. Це вони печуть хліб, поки ми спимо. Привозять молоко у магазин. Шиють одяг та взуття. Допомагають розважитися. Підприємець створює робочі місця та наповнює бюджет з якого фінансується розвиток міста та громади. Зокрема загальна сума доходів у вигляді податків від підприємницької діяльності та пов’язаних з нею складають 940 млн.грн, або приблизно половину бюджету Тернополя. Адже треба розуміти, що бюджет отримує не лише прямі сплачені податки, але й непрямі ті, що підприємці платять за найнятих робітників. Кошти, яке місто отримує від діяльності підприємців більші за програму фінансування освіти, спорту, науки та молодіжної політики, видатки на які складають майже 670 млн.грн. Або, наприклад програму соціального захисту населення, що включає субсидії на відшкодування та різні види допомоги і в грошовому еквіваленті складає трохи більше 643 млн.грн. Тож підприємці займають важливе місце у господарці міста.
Розумна влада допомагає підприємцям
Очевидно, що це чудово розуміє і міський голова Тернополя Сергій Надал, при цьому очільник міста, вміє знаходити “золоту середину” між потребами громади і можливостями розвитку міста. Зокрема лише протягом останніх місяців, у міру своїх повноважень, Сергій Надал пролобіював спрощення умов для ведення бізнесу. Йдеться про рішення автоматичного продовження договорів оренди комунальної землі тим підприємцям, які справно платять податки і не мають порушень. Раніше саме ці питання створювали чи не найбільше проблем, оскільки кожен такий договір доводилося розглядати окремо. З початку року було зменшено ставку орендної плати за землю, а також встановлено одну з найнижчих ставок податку на нежитлову нерухомість на рівні приблизно у 3 рази нижчому від максимально дозволеної. Це означає, що у місті створюються сприятливі умови для розвитку виробництва. Сам Сергій Надал називає економічною опорою тернопільської громади, що в одному з інтерв’ю доволі просто описав свою стратегію: “Кожне активне підприємство — це робочі місця. Чим більше працює людей і менше безробіття, тим вищими будуть зарплати. Вищі зарплати — люди більше купують товарів. Більше підприємців та підприємств — це основа місцевої економіки. Загалом більша економічна активність — це більше грошей у бюджет. Більше виконаних робіт з благоустрою та соціальних проектів. Будемо робити все, що є в наших силах, щоб підприємець і громада були партнерами”
Безпечне та комфортне місто
Давнє прислів’я стверджує, що “гроші люблять тишу”. Економіка справді любить зрозумілі та прогнозовані правили, які дають змогу планувати наперед. Спокійні умови приводять “довгі гроші”, де інвестор не чекає прибутку за день-два, а вкладає на довгі роки. Тернопіль регулярно потрапляє до рейтингів зростання економіки міста. Зокрема наприкінці липня 2017 Тернопіль підвищив свою інвестиційну привабливість до рівня “висока привабливість” invA. Два роки поспіль Тернопіль відзначають, як одне з найбільш дружніх до підприємців міст у міжнародному рейтингу підрозділу впливового британського видання Financial Times. З містом у ряді великих інфраструктурних проектів пов’язаних з реформою житлово-комунального господарства, ремонтними роботами та впровадженням енергоефективних технологій, співпрацюють впливові міжнародні структури такі, як Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк. Місто популярне серед інвесторів. Міський голова називає стратегію залучення інвесторів “пошуком додаткових коштів для розвитку міста”. Якось Сергій Надал зазначив: “Місто потребувало і потребує для свого оновлення і розвитку набагато більше коштів, ніж закладається у бюджеті. Єдиний спосіб — це стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу та пошук інвесторі, як приватних, так і міжнародних. Тож була розроблена програма заходів, які зробили Тернопіль привабливим партнером. Тепер з нами співпрацює багато міжнародних установ. Це своєрідні маркери для інших інвесторів. Вони розуміють, з Тернополем працювати надійно. Місто ж отримує ресурси для ремонтів, модернізації системи житлово-комунального господарства. Від цього виграє у першу чергу тернопільська громада”. Зрештою позитивні зміни відчувають і самі тернополяни. Згідно останніх досліджень поважної соціологічної групи “Рейтинг”, проведеним навесні цього року — Тернопіль став одним з кращих серед 24 обласних центрів, де мешканці найбільше задоволені своїм місцем проживання.
Кадри і перспективи розвитку
Тернопіль має добрі перспективи стати столицею малого і середнього бізнесу. Адже тут на сьогодні є кілька головних передумов. Розумна політика місцевого самоврядування. Сформований сильний підприємницький клас. Великі можливості для професійного кадрового підсилення. Згідно останнього дослідження видання “Фокус” Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя та Тернопільський національний економічний університет потрапили у рейтинг вишів України, які можуть гарантувати працевлаштування вчорашнім студентам. Це оцінка високої якості навчання професійних кадрів. У більшості країн Європи саме людський капітал у поєднанні із сприятливою політикою ставав основою економічного зростання. Як говорив відомий промисловець Генрі Форд: “Заберіть у мене мої гроші, заводи, верстати та фабрики, але залиште мені моїх людей – і незабаром ми створимо заводи кращі колишніх”. Тернопіль має людей та добрі передумови. Далі все залежить від нашої ініціативи на підтримку добрих планів. Тож цілком можливо, що Тернопіль уже у ближчі 5-10 буде одним з головних економічних центрів країни. Адже і всесвітньо відома “Кремнієва долина” також починалася з доброї волі людей, які просто створювали підприємливим випускникам Стенфордського університету умови для початку бізнесу. Сьогодні ж це світовий економічний центр.
Іван Величко