Головна Політакценти Тернопільщина: 4 мільярди гривень – завдяки децентралізації

Тернопільщина: 4 мільярди гривень – завдяки децентралізації

Завдяки реформі децентралізації Тернопільщина отримала близько 4 млрд. гривень. Ці кошти впродовж останніх трьох років спрямовано на підтримку регіональних проектів у різних сферах. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час Ради регіонального розвитку у Тернополі.

«Тернопільська область показала приклад всій країні, що треба йти цим шляхом і можна отримати якісний результат. Ми провели фінансову децентралізацію і передали повноваження на місця. Але це не було нашою самоціллю. Суть децентралізації не лише проведення реформи, а системні зміни в управлінні державою. Нам вдалося створити умови, при яких громади отримали нові інструменти та можливості. Ми зробили серйозні кроки вперед – і це тільки початок».

Коментуючи перебіг реформи, Глава Уряду наголосив, що досягнуті Тернопільщиною успіхи – це велика робота, яка велась і ведеться на різних рівнях з 2014 року. Сьогодні можливості децентралізації ще невикористані. А ідеологія реформи в тому, аби створити нову якість життя людей – в освіті, медицині, питаннях безпеки.

«Не помічати змін – це неправильно. Говорити, що ми не досягли того, чого хотіли – це правильно. Але те, що ми стали на правильний шлях, у мене немає жодного сумніву. І це – наше надбання, яке нам треба берегти і примножувати», – додав Володимир Гройсман, який   розпочав цю реформу в 2014 році.

Новий етап і нові виклики

Прем’єр-міністр України вважає, що перший етап реформи децентралізації уже завершився. А пріоритетні завдання для наступного – завершення формування громад, передача повноважень на місця та підвищення компетентності місцевих службовців. Усі ці зміни мають бути закріплені в Конституції.

«70% населення України мають доступ до реформи децентралізації. Тоді як 30% громадян не можуть відчути переваг від неї. Ніхто не має страждати через відсутність політичної волі на місцях. Робота має бути максимально ефективною», – наголосив Глава Уряду.

Володимир Гройсман підкреслив, що наступні вибори мають відбутися на новій територіальній основі.

Головне – не зупинятися

На Тернопільщині створено 49 об’єднаних територіальних громад. Це означає, що більше половини території області покрито громадами, а їх жителі вже відчули реальні зміни.

Головне досягнення реформи – те, що кошти залишаються місцях. Так, 75% податків на доходи фізичних осіб залишається в регіоні. Цей ресурс дозволяє покращувати якість життя в громадах.

«Ми маємо ресурс для досягнення головної мети, яку ми ставили перед собою на початку реформи. Це – нова якість освіти, медицини, соціальної інфраструктури, – констатував Прем’єр-міністр України. – Все це дозволить створювати якісний бізнес клімат в громадах, щоб сюди приходили нові інвестиції. Це дасть можливість створювати нові робочі місця і забезпечити гідну заробітну плату,щоб українці не виїжджали за кордон, а залишалися».

Ідея децентралізації – не лише провести реформу, а запровадити системні зміни в управлінні державою, наголосив Володимир Гройсман. Адже до 2014 року представники влади на місцях часто залишалися сам на сам з проблемами і викликами. І без необхідних ресурсів.

«Ми ж змінили ситуацію з точки зору можливостей. З кожним роком економіка буде зростати, а соціальні стандарти підвищуватися. Зараз необхідно закріпити те, що вже напрацьовано і почати новий етап, аби забезпечити незворотність реформи», – сказав Володимир Гройсман.