Головна Політакценти Тернопільські нардепи, окрім двох, підтримали спрощення процедури отримання субсидій

Тернопільські нардепи, окрім двох, підтримали спрощення процедури отримання субсидій

Минулої п’ятниці Верховна Рада України прийняла закон №2676 «Про внесення змін в Закон України «Про житлово-комунальні послуги», покликаний значно спростити отримання субсидій певними категоріями громадян. Тернопільські нардепи усі законопроект підтримали, окрім Миколи Люшняка і Тараса Пастуха, — їх на момент голосування чомусь в залі парламенту не було.

Отож, якщо в домогосподарстві зареєстровані винятково непрацюючі пенсіонери або інваліди, то тепер у них відпадає необхідність подавати будь-які заяви на отримання субсидії. А нараховуватися ті повинні автоматично, згідно з даними отриманими з Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби та інших державних органів і органів місцевого самоврядування.

Дивно, але цей пункт викликав роздратування у міністра соціальної політики Павла Розенка. Він поспішив поділитися, як це прийнято в українських політиків,  на своїй сторінці у соцмережі.

«Тобто місцевий орган влади повинен використовувати екстрасенсорні методи або механізми чорної чи білої магії, щоб визначити бажання людини отримати субсидію?» — вибухнув праведним гнівом міністр.

Та ні, шановний міністре, це сьогодні,  щоб отримати субсидію потрібно звертатися до чорної магії. Тому що принципи,  за якими вони нараховуються,  зрозуміти не може ніхто. Інколи взагалі виникає відчуття, що отримання субсидій це лотерея – заповнені бланки кидають у барабан, а потім їх хтось звідти витягує і тут вже як кому пощастить.

До речі, саме цей чиновник трошки раніше заявив, що в державі, завдяки спрощеній системі отримання субсидій скористатися ними зможе майже 4 мільйони сімей. Але! Згідно зі статистикою в Україні майже тринадцять з половиною мільйонів пенсіонерів, які отримують пенсію 1526 гривень і нижчу. Тобто всі вони мають право на отримання субсидії.

То невже міністр не вірить, що очолюване ним міністерство неспроможне нарахувати субсидію лише на основі даних Пенсійного фонду? Йому таки хочеться,  щоб люди зверталися в органи соціального захисту, витрачали час і сили,  пишучи заяви і вписуючи в бланки цифри, які давно відомі? Якщо так, то може міністрові варто подумати про зміну діяльності?

А може справа у тому, що уряд виділив на субсидію певні кошти і якщо субсидію оформлять не лише бажаючі, а усі кому вона належиться, то цих грошей дуже-дуже не вистачить? Тому і висловлює невдоволення міністр?

Нагадаю, майже всі тернопільські нардепи підтримали цей законопроект. Майже, тому що Миколи Люшняка і Тараса Пастуха на момент голосування у залі не було. І правильно, чого б це ще й у п’ятницю на роботу ходити. Напевно у них є важливіші питання,  ніж вирішення проблем малозабезпечених українців і, зокрема, тернополян.

Марко Клевець, Акценти