Головна Політакценти Тернопільські депутати хочуть більше влади та їздити в закордонні поїздки

Тернопільські депутати хочуть більше влади та їздити в закордонні поїздки

Консультант Офісу реформ у Тернопільській області Максим Черкашин дослідив якими ідеями “фонтанували” цього місяця депутати Тернопільської міської ради?

“Щоб втілювати власні ідеї – потрібно йти в депутати” – майже цитата одного з тернопільських депутатів.

Переглянув деякі з найбільш “медійних” пропозицій місцевих депутатів, опублікованих у ЗМІ протягом останнього місяця:

– Депутат пропонує на наступній сесії на розгляд проект рішення, який має посилити можливості контролю для членів земельної комісії.

– Ми повинні мати вплив на вибори управителів Кожен депутат повинен бути в курсі цього процесу на своєму окрузі.

– При укладенні договорів про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Тернополя погоджувати їх із постійною депутатською комісією міської ради з питань містобудування.

– Просимо обов’язково висвітлювати на головній сторінці сайту та проводити офіційну розсилку ЗМІ інформацію про діяльність депутатів, котру співробітники відділу зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації можуть збирати та систематизовувати самостійно або ж отримувати у голів фракцій.

– Депутати Тернопільської міської ради зареєстрували проект рішення щодо поглибленого вивчення фінансових операцій місцевих комунальних підприємств. Доручити постійній депутатській комісії з питань бюджету та фінансів затверджувати фінансові плани комунальних підприємств Тернопільської міської ради та звіти про їх виконання перед затвердженням цих відповідних фінансових планів та звітів виконавчим комітетом.

– Проект рішення Тернопільської міської ради про формування постійнодіючої робочої групи щодо формування закордонних делегацій міської ради. До складу робочої групи він пропонує включити мера, секретаря ради, голів фракцій та постійних комісій міськради.

РЕЗЮМУЮЧИ

В Україні триває процес децентралізації влади – місцеве самоврядування отримує більше повноважень і коштів. Громадські активісти та експерти наголошують, що варто запроваджувати механізми контролю за владою, щоб не було зловживань. Депутати – це також влада.
Депутати запропонували проекти, які роблять їх рішення прозорішими, а діяльність більш підзвітною? – ні, не в курсі.
Судячи з проектів та депутатських ідей, в орбіті їх інтересів наразі збільшення повноважень (влади), бажання їздити в закордонні поїздки та PR.