Головна Політакценти Тернопільська обласна рада «оживила» діяльність комунальних аптек області

Тернопільська обласна рада «оживила» діяльність комунальних аптек області

На сьогодні комунальні аптеки виконують важливі соціальні функції. Саме тому зберегти мережу комунальних аптек та розширити її – таке завдання поставила перед собою обласна рада ще на початку каденції.

Одним з таких комунальних підприємств, до складу якого входить 35 аптечних закладів, є Тернопільське обласне виробничо-торгове аптечне об’єднання. За останні п’ять років це комунальне підприємство створило та забезпечило функціонування 8 нових аптечних пунктів та аптек, в тому числі і в сільській місцевості.

7 структурних підрозділів аптечного об’єднання мають ліцензії на обіг підконтрольних лікарських засобів (загальна кількість всіх аптечних закладів у Тернопільській області, де можна отримати дані ліки, становить 15). Відповідно до програми «Доступні ліки» аптечним об’єднанням налагоджено відпуск лікарських засобів через 16 структурних підрозділів в різних районах області і м. Тернополі, п’ять з яких розташовані у селах.

Аптечні заклади об’єднання постійно проводять пільговий та безкоштовний відпуск медикаментів за рецептами лікарів, відпуск інсулінів, надають суттєві соціальні знижки для учасників АТО, бойових дій і внутрішньо переселених осіб. Так, пенсіонерам та людям з інвалідністю надається 5% знижки, учасникам АТО/ООС – 15%.

Окрім цього обласне виробничо-торгове аптечне об’єднання відчутно покращило діяльність та зміцнило фінансовий стан. Так, у 2015 році було сплачено податків та зборів до бюджетів усіх рівнів – 1,88 млн грн., в 2016 році – 2,26 млн грн., в 2017 році – 2,30 млн грн., у 2018 року – 3,525 млн грн., в 2019 році – 3 861,0тис.грн.

Незважаючи на залишені у спадок значні суми простроченої заборгованості, фінансові і штрафні санкції, товарообіг підприємства зріс: в 2016 і 2017 роках на 20 відсотків, в 2018 році в порівнянні до 2017 року – на 59 відсотків, а в 2019 склав 70665,3 тис. грн. ( з ПДВ) що на 8737,0 тис. грн. більше, ніж за 2018 рік, або на 14,1 % більше попереднього року.

Відповідно такий фінансовий стан надав змогу збільшити заробітну плату працівників підприємства.

Працює на благо мешканців області і комунальне підприємство Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна аптека № 78», яке перейшло на цілодобовий режим роботи, тобто – 24 години   поспіль сім днів на тиждень. Відтак у будь-яку годину дня чи ночі тут можна буде придбати медикаменти, предмети догляду за хворими, засоби санітарії та гігієни, лікарські трави. І зробити це матимуть змогу не лише краяни, а й   лікувальні установи чи підприємства. Таке нововведення – це потрібний крок для поліпшення надання послуг населенню та медичним закладам. Разом з тим це не тільки нові  зручності для тернополян, а й збільшення кількості працюючих –  плюс три нових робочих місця, що також є вкрай важливим.