Головна Політакценти Тернополяни вимагають бодай рік не підвищувати вартість проїзду у транспорті

Тернополяни вимагають бодай рік не підвищувати вартість проїзду у транспорті

Запровадити мораторій на підвищення вартості проїзду в громадському транспорті вимагають тернополяни. Петиція відповідного змісту нещодавно з’явилася на сайті міської ради. Її автор Володимир Кучерявий вимагає не прив’язувати соціальну картку до процесу тарифоутворення.

Як ми повідомляли, з нового року в Тернополі планують запровадити трирівневу систему оплати за проїзд. Найнижчим тариф буде для власників соціальної картки тернополянина, найвищим для тих, хто розраховується готівкою. Пасажири, які не мають місцевої прописки, зможуть придбати транспортні картки. Тоді їхній проїзд становитиме середню вартість.

Перша спроба адаптувати програму відбудеться 1 жовтня. Тоді планують запустити дворівневу систему, розповів керівник проекту «Соціальна картка тернополянина» Віталій Васильків. Відповідно до неї, готівковий проїзд у маршрутці коштуватиме 5 грн., в тролейбусі – 4 грн. А з 1 січня 6 грн. – у маршрутках та 5 грн. – у тролейбусах. При розрахунку карткою тариф залишиться незмінним. Частина тернополян вважають таку ініціативу несправедливою і такою, що дискредитує інших мешканців міста, які не мають прописки.

– Пропоную запровадити мораторій на підняття вартості тарифів для перевезення громадян (жителів Тернополя, гостей міста, пільгових категорій пасажирів) готівково або безготівково на 1 рік, – пише автор петиції Володимир Кучерявий. – Прошу не прив’язувати «соціальну картку тернополянина» та «електронний розрахунок за проїзд» до питань тарифоутворення.

Автори проекту «Соціальна картка» визнають, що не всі моменти поки узгоджені. Багато громадян живуть у приміських селах, але працюють у місті і користуються міським транспортом. Такі особи теж можуть претендувати на соціальну картку, але поки не розроблено відповідного механізму. Мовляв, довідки про працевлаштування легко підробити і в такому випадку можливі зловживання.

Нагадаємо, для збору підписів у автора є 30 днів. Аби петицію розглянув виконавчий комітет, необхідно щонайменше 300 голосів.

Джерела: Номер 1