Головна Політакценти Сім намісників Порошенка на Тернопільщині: Хто вони?

Сім намісників Порошенка на Тернопільщині: Хто вони?

чиновникПетро Порошенко, 28 квітня призначив сім голів районних державних адміністрацій на Тернопільщині. Хто вони? 

Борис Шипітка, Заліщицька РДА
Єдиний з голів РДА, який втримався на посаді. У 2014 році був призначений за квотою Удару. На посаду його висунув заліщицький майдан, рекомендувала районна рада, тому місцевим кличкістам, яким випала квота на Заліщанщину не було куди діватися. На президентських виборах зробив ставку на Порошенка, на парламентських активно підтримав на окрузі Олега Барну. У районі, щоправда, Барна не виграв, однак випередив головного конкурента – Стойка. Мабуть, через це син Шипітки отримав “ксиву” помічника-консультанта Олега Барни. Тому перепризначеня Шипітки – технічне питання та підтвердження довіри.

Юліан Сірант, Ланівецька РДА
На посаді змінить звільненого у грудні “свободівця” Івана Друзя. До призначення Сіранта також причетний тягнибоківець – голова обласної ради Василь Хомінець, який за президентства Ющенка працював головою Ланівецької РДА. Очевидно, прізвище нового намісника Ланівеччини виникло після консультацій Хомінця з місцевими аграрними баронами. Цікаво, що Сірант комфортно працював начальником відділу містобудування та архітектури всі 4 роки перебування Януковича на посаді і жодним чином не виявляв протест проти політики режиму.

Василь Вітровий, Козівська РДА
Ще один голова РДА, якому комфортно працювалося за президентства Януковича. Був одним з керівників Козівської ОДПІ. Зайняв місце, вакантне після звільнення тягнибоківця Лазарчука. Призначення Вітрового є наслідком цілої низки компромісів. Є ставлеником голови райради тимошенківця Репели. Однак перед Барною за нього клопотали козівські порошенківці та Іван Крисак. Не виключено, що став своєрідною компенсацією за звільнення тимошенківців в інших районах.

Юрій Головатюк, Шумська РДА
Замінив на посаді люстратора зі “Свободи” Василя Габора, якого було звільнено у грудні. Багато років працює начальником відділу культури і туризму РДА, куди потрапив за президентства Ющенка. Цікаво, що за Януковича шумська владна верхівка мігрувала в партію Януковича. Однак Головатюка від членства в Партії регіонів врятувала приналежність до повстанської родини та постійна турбота про музей УПА в Антонівцях. Зараз в БПП, з яким пройшов президентську та парламентську кампанії.

Володимир Петровський, Бережанська ОДА
Аксакал в списку неофітів. Фаховий педагог. За Ющенка працював заступником голови РДА з гуманітарних питань. Депутат облради, член фракції “Наша Україна”. Брав участь у поваленні режимів Кучми та Януковича на Бережанщині. В 2012 році невдало балотувався у нардепи від Кличка. Вважають людиною Наливайченка, якого підтримував на виборах, а згодом працював його помічником-консультантом. Останні парламентську і президентську кампанії працював на штаб Порошенка, очолюючи Бережанський напрям.

Сергій Сімчук, Кременецька РДА
Ще один педагог за фахом. Належить до близьких друзів голови ОДА Степана Барни, з яким разом вчилися на істфаці педінституту. За Барною мігрував по всіх партіях, починаючи від “Нашої України”. Працював в Кременецькому педучилищі, однак через конфлікт з директором звільнився. Депутат Кременецької міськради від “Фронту змін”. У ранзі секретаря міськради балотувався у мери Кременця, однак програв майданівцю Ванжулі. Був керівником кременецького штабу порошенківців.

Анатолій Качка, Збаразька РДА
Ще один педагог і ще один студентський товариш Барни. Був також у різних партіях. Тому навіть зараз важко визначити партійну приналежність. Наприклад, під час президентської кампанії працював на Порошенка, а під час парламентської – на Ляшка, куди потрапив за протекцією Заставного. На відміну від більшості голів-неофітів має досвід підприємницької діяльності.
Його призначення найбільш конфліктне, оскільки за його попередника Горайського заступилися збаразькі майданівці на чолі батьком Героя Небесної сотні Устима Голоднюка. Однак Барна не дав “задню” і просунув на посаду Качку.

За Збручем