Головна Політакценти Сільський голова пояснив чому навколишні села не хочуть об’єднуватися з Тернополем

Сільський голова пояснив чому навколишні села не хочуть об’єднуватися з Тернополем

Жодна із сільських громад, які оточують обласний центр не виявили бажання утворити з ним територіальну громаду. Про це на нещодавній сесії міської ради заявив сільський голова Гаїв Шевченківських Богдан Брич. І пояснив депутатам чому так сталося.
«Згідно із законом «Про об’єднання територіальних громад» у нас в селі відбулося унікальне явище, ми провели референдум: у кожного жителя поцікавилися і взяли підпис куди він хоче приєднуватися. Наше село виявило бажання приєднатися до Байківців. Хоча, на мою думку, вигідніше, за різними аспектами, було би приєднання до Тернополя. Але я поясню чому так сталося. Тому що щоразу на сесії, як показують останні декілька пленарних засідань, громада не сприймає рішень постійних комісій ради, приймаються рішення про забудову парків, стадіонів і таке інше. Тому маємо такі наслідки: жодна громада довкола Тернополя не виявила бажання приєднатися до нього, тобто створити територіальну громаду.».
Міський голова Сергій Надал порадив Богдану Бричу спочатку навести лад у Гаях Шевченківських – зробити дорогу і освітлення, а потім вже критикувати місто.
Також колишній майданівець звернувся до депутатів з проханням скасувати прийняте у лютому цього року рішення «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг».
«Рішення міської ради про те, що навколишні села мають платити зі своїх бюджетів за послуги, отримані їхніми жителями у сфері освіти, охорони здоров’я, культури та фізичної культури і спорту – антиконституційне, – зазначив Богдан Брич. – Зараз справа стосовно цього рішення перебуває у Вищому адміністративному суді в Києві. Також ми збираємо підписи усіх голів сільрад щодо неправомірності такого рішення і надішлемо його у Вищий адміністративний суд. Ті люди, які живуть довкола Тернополя є асимільовані з містом: вони тут працюють, ведуть бізнес, навчаються, платять податки. Тому прошу це рішення скасувати до того, як воно буде скасовано Вищим адміністративним судом.».
Крім цього, Богдан Брич порадив депутатам пам’ятати, що вони є представниками громади у міській раді не назавжди і тому при прийнятті рішень повинні думати про тих, хто стануть депутатами у майбутньому.